Yargı hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak, hizmet kalitesini artırmak ve uygulamada yaşanan sorunları gidermek amacıyla hazırlanan yeni yargı paketi detayları belli oldu. Bu paket kapsamında, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun maddelerine ilişkin düzenlemeler, noterlikle ilgili değişiklikler, cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemeler ve bir dizi yenilik yer alıyor.

İşte yeni yargı paketinin bazı önemli maddeleri:

Arabuluculuk Yetkisi: Mesleğinde 20 yıl kademeli hukukçular, sınava tabi tutulmadan arabulucu olabilecek.

Tazminat Davası Hakkı: Uzlaşma görüşmeleri sırasında tespit edilemeyen veya uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlara ilişkin tazminat davası açabilme imkanı getirilecek.

Ak Parti'nin oy kaybetmesinin nedenleri belli oldu! İlk sırada o var... Ak Parti'nin oy kaybetmesinin nedenleri belli oldu! İlk sırada o var...

Ceza Süreleri ve Denetimli Serbestlik: Ceza süreleri oransal olarak belirlenerek her hükümlü, belirli bir süre ceza infaz kurumunda kalacak. Ağır ceza mahkemelerinin tazminat kararlarına istinaf başvurusu yapma hakkı tanınacak. Düzenlemeye göre 1 ay hapis cezası alan 12 gün cezaevinde kalacak.

İstinaf ve Temyiz Başvuru Süreleri: İstinaf ve temyiz başvuru süreleri 7 günden 2 haftaya çıkarılacak.

Adli Yardım Ödeneği: Birden fazla baronun bulunduğu illerde adli yardım ödeneği, belirli bir hesaplamaya göre belirlenecek.

Noterlik Ücret Tarifesi: Noterlik ücret tarifesindeki değişiklikler her takvim yılı başından itibaren yapılacak.

Noterlere Hususi Damgalı Pasaport: Noterlerin görev süresince hususi damgalı pasaport alabilmelerine imkan tanınacak.

Kadının Soyadı: Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşması durumunda, kadın bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanabilecek.

Soybağı İçin Davalar: Baba, çocuk ve ananın soybağının reddi davası açma hakkı tanınacak.

Hakaret Suçunda Uzlaştırma: Mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenen hakaret suçunda uzlaştırma yoluna gidilemeyecek. Hakaret suçu ön ödeme kapsamına alınarak daha etkin bir mücadele hedefleniyor.

Bu düzenlemelerin yasalaşması için kanun teklifi, TBMM'ye sunulacak ve Genel Kurul'da onay alması gerekecek. Onay almasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan yargı paketi, belirli başlıklarda önemli değişikliklere neden olacak.