Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yarın yapacağı faiz kararı toplantısı öncesi yabancı ekonomistler, politika faizinde 300 baz puan ile 500 baz puan arasında bir artış bekliyorlar. Piyasada genel beklenti de 500 baz puanlık bir faiz artışı yönünde.

Yabancı ekonomistler, TCMB'nin bu hafta politika faizini artırarak yüzde 33'e çıkarabileceğini ifade ediyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için önemli olduğunu vurguladığı açıklamasının faiz artışlarına işaret ettiğini belirten ekonomistler, Türk Lirası'ndan kaynaklanan ana enflasyonist etkinin artık geride kaldığını ifade ediyorlar. Bu nedenle, enflasyonun 2023'ten 2024'e geçişte zirve yapacağını ve 2024'te yavaşlamasını bekliyorlar.

Medley Advisors Piyasa Araştırma Başkanı Nick Stadtmiller, TCMB'nin politika faizini gelecek hafta 500 baz puan artırabileceğini öne sürerken, bankaların müşterilerin lira mevduatları için yaklaşık yüzde 45 ödediğini belirtti. Stadtmiller, bu yolla Merkez Bankası'nın piyasa faiz oranlarını artırma çabasında olduğunu ifade etti.

Deutsche Bank Stratejisti Christian Wietoska ise TCMB'nin politika faizini artırım döngüsüne devam edeceğini ve ekim ayı toplantısında faizi 500 baz puan artırarak yüzde 35'e yükseltebileceğini öngörüyor. Wietoska, politika faizinin yıl sonunda yüzde 40'a ulaşabileceğini söylüyor.

Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti

Bu gelişmeler, TCMB'nin faiz politikasında sıkılaştırmaya devam etme eğiliminde olduğunu ve yabancı ekonomistlerin de bu yönde bir beklenti içinde olduğunu gösteriyor. Finansal koşullardaki sıkılaşmanın ekonomiye etkilerinin 2024'e kadar hissedilmesi bekleniyor.