Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor

Rekabet Kurulu'nun 2021'de başlattığı soruşturmada, META'nın Türkiye'deki WhatsApp kullanıcılarının verilerini diğer hizmetlerinde kullanımını sonlandırması ve bu durumu tüm kullanıcılara bildirmesi talep edilmişti. META, Türkiye'de bu güncellemenin uygulanmayacağını ve tüm kullanıcıların tam işlevsellikle WhatsApp'ı kullanmaya devam edebileceklerini belirtmişti.

Rekabet Kurulu'ndan META'ya Veri Birleştirme İhlali Kararı

Rekabet Kurulu, soruşturma sonucunda META'nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirerek rekabeti ihlal ettiğini tespit etti. Bu durumun, rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli yarattığı belirlendi. META'ya, ihlalin giderilmesi ve etkin rekabetin tesis edilmesi için yükümlülükler getirildi.

Kurul, META'nın Sunulan Önerileri Yetersiz Buldu

Rekabet Kurulu, META'nın veri paylaşımına yönelik kullanıcı onayı ekranının yeterli olmadığını ve şeffaf, kullanıcı dostu bir tasarım gerektiğini belirtti. META'nın sunulan çözümleri yetersiz bulundu ve yeni bir çözüm önerisi talep edildi.

İhlal Süresinin Geçmesi Üzerine Cezai Yaptırım Uygulandı

META'nın "Nihai Uyum Çözümü"nü belirlenen son tarihe kadar sunmaması üzerine, Rekabet Kurulu, her gün için 4,8 milyon lira para cezası uygulanmasına karar verdi. Ceza, her geçen gün artarak toplamda 140 milyon lirayı aştı.

META'nın AB ile Uyum Sorunu Devam Ediyor

Avrupa Birliği'nin Dijital Pazarlar Yasası'nda benzer yükümlülükler getirilmesine rağmen, META'nın AB Komisyonu ile nasıl bir düzenleme yapacağı henüz netleşmedi.