Ocak yaından itibaren vergi ve harçlar yeniden hesaplanırken, vergi muafiyetlerinde de oranlar da değişti.

Yeni yılda yıllık geliri 110 bin lirayı aşan işçilerin vergi dilimi de düzenlenecek. Günlük yemek ücreti için vergi istisnası 170 liraya ulaşırken,binlerce küçük esnafa vergi muafiyeti sunan klasik usül vergilendirmede de düzenlemelere gidildi.


Vergi yasalarında bulunan vergi ve harçlar, yüzde 58,46 olarak paylaşılan yeniden değerleme oranına kapsamında güncellendi.

Ev sahiplerin de ise, kira geliri bulunan ve 2023 yılında 21 bin TL olarak sağlanan istisna tutarı 2024 yılında 12 bin TL yükselerek 33 bin TL’yeçıktı.


Bu kapsama göre evini kiraya veren ev sahipleri, bir yıl boyunca 33 bin liranın aşağısında kira kazancı sağlamışsa, gelir vergisi ödemesine gerek kalamayacak. 33 bin liranın geçecek şekilde yıllık kira geliri elde edenler ise bu muafiyetten 33 bin lira için faydalanacak, üzeri için vergilendirme uygulamasına geçilecek.

Kapsama göre kira istisnasından ticari, tarım ve mesleki gelirlerden dolayı yıllık beyanname verenler faydalanmazken, klasik usulde vergiye tabi küçük esnaf, muafiyetten faydalanabilecek.

klasik usulde vergiye tabi esnafın, kiraladıkları işyerlerinin yıllık kirasının, büyükşehirlerde 55 bin TL’yi, diğer bölgelerde 34 bin TL’yi aşmamasıistenecek. İşyeri kendine aitse emsal kira değerlendirilecek.

Bu tutarı geçen esnaf, beyannameye tabi tutulacak. Ayrıca 2024 yılı için basit usülden yararlanmak için satın almış olduğu malı olduğu gibi veya işleyerek satanların yıllık alım tutarının 690 bin lirayı, yıllık satışının 1 milyon 100 bin lirayı geçmemesi beklenecek.

Bunun haricinde kalan, hizmet sektörü gibi alanlarda çalışan küçük esnafın yıllık kazancının ise 340 bin lirayı geçmemesi de beklenecek.

Çocuk İstismarı TikTok'ta! Kafası Kanlar İçinde Kalan Çocuğuna Yardım Etmedi Çocuk İstismarı TikTok'ta! Kafası Kanlar İçinde Kalan Çocuğuna Yardım Etmedi

İşverenler tarafından, işyeri dışındaki lokantalarda çalışanlara yemek sağlanmasında uygulananvergi muafiyeti, günlük 110 TL’den 170 liraya yükseldi. Yemek bedelinin nakit olarak verilmesi de vergi istisnası kapsamında hesaplanacak.

İşverenin muafiyetten yararlanması için yemek harcamalarının fiilen çalışılan günlere yönelik olması beklenecek. Yemek kartları, çekleri ve kuponlarına yüklenen bedeller de bedelin nakit olarak verilmemesi kaydıyla istisna kapsamına girecek.

Engelli çalışana vergi fırsatı
Engelli çalışan ve esnafa sağlanan vergi indirimi ise yeni yılda birinci derece engelliler için 6 bin 900 TL, ikinci derece engelliler için 4 bin TL, üçüncü derece engelliler için 1700 TL olarak değerlendirildi.