Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medyada dolaşan 'ülkemize dış kaynak gelmiyor' iddialarına karşılık verdi.

Bakan Şimşek, ülkenin uluslararası piyasalardan daha uzun vadeli ve daha uygun maliyetli dış finansman sağladığını vurguladı. Ayrıca, 2023 yılının ilk beş ayında 2,9 milyar dolarlık net portföy çıkışı yaşanırken, Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde ise 16,8 milyar dolarlık net portföy girişi olduğunu belirtti. Bu durum, ülkede artan güven ve öngörülebilirliğin bir sonucu olarak yorumlandı.

Bakan Şimşek, dış borç çevirme oranlarının da dikkat çekici bir şekilde arttığını açıkladı. Bankalarda bu oranın yüzde 96'dan yüzde 149'a yükseldiğini belirtirken, reel sektörde ise yüzde 73'ten yüzde 118'e çıktığını ifade etti. Bunun, ülkede finansal istikrarın arttığını ve yatırımcıların güveninin arttığını gösterdiğini dile getirdi.

TBMM'ye 6 yeni dokunulmazlık dosyası sevk edildi TBMM'ye 6 yeni dokunulmazlık dosyası sevk edildi

Ayrıca, Bakan Şimşek, yılın ilk dört ayında bankaların sermaye benzeri olarak 10,7 milyar dolarlık, özel sektörün ise 1,6 milyar dolarlık eurobond ihraç ettiğini kaydetti. Bu rakamların, ülkenin finansal piyasalarda daha aktif bir şekilde yer aldığını ve yatırım yapma konusunda hala büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.