Eskişehir'de, ses hızını aşan uçakların neden olduğu sonik patlamaların, test uçuşları esnasında duyulması bekleniyor. Valilik, vatandaşları, olası sonic patlama seslerine karşı bilgilendirerek, paniğe kapılmamaları için çağrıda bulundu. Açıklamada, "26, 27 ve 28 Mart 2024 tarihlerinde, saat 10.00'dan 17.00'ye kadar ses üstü jet uçuşu gerçekleştirilecek ve bu uçuşlar sırasında sonic patlama sesleri duyulabilecektir" denildi.

Sonik Patlama Nedir?

Sonik patlama, bir nesnenin, özellikle de bir uçağın hava içerisinde ses hızını aşmasıyla oluşan şok dalgaları sonucu meydana gelen, gök gürültüsü benzeri bir sestir. Bu sesler, genellikle kısa süreli ve yüksek ses enerjisi yayımı ile karakterize edilir. Örneğin, ateşlenen bir mermiden çıkan ses de küçük çaplı bir sonik patlama olarak tanımlanabilir.

Kamu çalışanlarına kötü haber! Personel servisleri kaldırılıyor Kamu çalışanlarına kötü haber! Personel servisleri kaldırılıyor

Valilikten yapılan duyuruda, Eskişehir sakinlerinin, belirtilen tarihlerde duyabilecekleri yüksek ses düzeylerine karşı bilinçli ve hazırlıklı olmaları gerektiği vurgulandı. Vatandaşların, ani ve yüksek sesler karşısında sakin kalmaları ve paniğe kapılmamaları öneriliyor.