Merkez Bankası, faiz oranlarını 500 baz puan artırarak, piyasalarda sismik dalgalar yaratmayı başardı. Bu karar, banka kredi faizlerinin de adeta gökyüzüyle yarışır hale gelmesine neden oldu. Merkez Bankası'nın bu hamlesi, TL mevduat hesaplarına olan ilgiyi artırmak ve KKM hesaplarından TL mevduat hesaplarına geçişi hızlandırmak amacı taşıyor.

Asansörle yükselen faiz oranları

Faiz oranlarında yaşanan bu artış, KKM hesaplarında asgari faiz sınırının kaldırılmasıyla daha da belirginleşti. Ortalama 3 ay vadeli TL mevduata bankalar şu an %41.87 faiz teklif ediyor. Bu durum, 21 Eylül'de yapılan faiz artırımının ardından daha da belirginleşti. Yatırımcılar, bu yüksek faiz oranları sayesinde kısa vadede bile rekor kâr elde etme şansı yakalıyor.

İmamoğlu ve Yavaş Bu Kez Rakip! Belediyeler Birliği'nde Başkanlık Krizi Çıkar Mı? İmamoğlu ve Yavaş Bu Kez Rakip! Belediyeler Birliği'nde Başkanlık Krizi Çıkar Mı?

Banka ve ekonomist açıklamaları

Bankacılık sektöründen gelen bilgiler, mevduat hesaplarının faiz oranlarının yeniden yükselişte olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz hafta %35 seviyelerinde olan mevduat faizleri, bu hafta %40’lara ulaştı. Ekonomistler ise, atılan adımlar ve politika faizinin artırılmasıyla birlikte, TL mevduat faizlerinin %50'yi aşabileceğini belirtiyor. Eğer bu tahminler gerçekleşirse, yatırımcılar için kazançlı günler kapıda.

Yatırımcılar için rekor getiri fırsatı

Eğer mevduat faizleri %50 olursa; 250 bin lira, 32 günlük vadeyle 10 bin 410 TL; 1 milyon lira ise 41 bin 643 TL; 2 milyon lira da 83 bin 286 TL faiz getirisi sağlayacak. Daha uzun vadeli, 92 günlük bir yatırımda ise; 250 bin lira 29 bin 431 TL getiri sağlayacak. Faiz oranlarının daha da artmasıyla, bu rakamların daha da yükselebileceği tahmin ediliyor.