Meteoroloji Genl Müdürlüğü'nden ve uzmanlardan şiddetli kar yağışı ve buzlanmaya yönelik uyarılar art arda geldi. Doğu Anadolu için yoğun kar yağışı çağrısı yapıldı. Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak ve Van için turuncu, Ağrı için sarı kodlu uyarı verildi. Diğe duyuruda İstanbul'a için yapıldı.

7 il için kar yağışı
Tüm yurdu etkisi altına alan olumsuz hava şartları kendini göstermeye devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 7 kent için kar yağışı çağrısı yaptı.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu son değerlendirmeler ışığında, cuma günü akşam saatlerinden sonra Van ve Ağrı çevreleri ile Muş'un güneyi ve Siirt'in doğusunda şiddetli kar, Bitlis, Hakkari civarlarında ile Van'ın güneyi ve Şırnak'ın doğusunda ise yoğun kar yağacağı düşünülüyor. Şiddetli ve yopun karın pazar günü akşam saatlerinden sonra etkisini yitireceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen’de kuvvetli kar yağışı ve çığ tehlikesine dikkat çekti. Şen İstanbul’da da soğuk havaya yönelik uyarı yaparken hava durumu ile ilgili son verileri aktardı:

Bakan Tunç: Şu anda cezaevlerinde 65 bin 986 öğrenci var Bakan Tunç: Şu anda cezaevlerinde 65 bin 986 öğrenci var

“Bugün Marmara ve İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Anadolu karla karışık yağmur ve kar yağışlı, Güneydoğu, Karadeniz bölgesi yağmurlu olacak."

"İstanbul'un boğaz ve Anadolu yakası öğleden sonra ve akşam karla karışık yağmurlu, rüzgar poyrazdan kuvvetli esecek. Sıcaklık 6 derece olacak. Trakya, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da buzlanma ve don olayına dikkat.

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da çığ tehlikesi var. Riskli bölgelerde kara yolu ulaşımı kontrollü sağlanmalı. Riskin yüksek olduğu eğimlerde kontrollü kar düşürülmelidir.”  dedi.

Kerem Ökten şunları ekledi,

"Cuma akşamı ve Cumartesi günü İstanbul'da yerel etkili kar sağanakları görülebilir. Cuma akşamı Anadolu yakası, Cumartesi ise Avrupa yakası daha şanslı..."  ifadelerini kullandı.

AKOM'dan gizli buzlanmaya dikkat! 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı (AKOM) tarafından, yapılan değerlendirmede İstanbul'da sıcaklık derecelerinin Pazartesi gününe kadar 4 ila 6 derece seviyelerinde, mevsim normallerinde olacağını belirtti.

Cuma günü öğleden sonra kent merkezinde karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde hafif kar yağışı beklenildiğini paylaştı. Cuma akşam saatlerinden itibaren ise kent genelinde hafif kar yağışı olacağı düşünülüyor.

İstanbul'da sıaklık seviyelerinin 15 Ocak'a kadar mevsim normallerinin 2-5 derece düşecek, 16-25 Ocak tarihleri arasında mevsim normallerinde seyretmesi ile 1-3 derece üzerinde geçmesinin beklediği ifade edild,. AKOM'dan bunun yanı sıra yollara yönelik 'gizli buzlanma' olabilir uyarısı da yapıldı.

Gizli buzlanmadan dolayı Buzlanma Erken Uyarı Sistemi (BEUS) bildrimlerinden gelecek uyarıların önemli olduğunu, güzergâhlarda istenen kontrol ve müdahalenin yapılmasına da dikkat çekti.

Bölgelere göre hava raporu:

Marmara Bölgesinde, bulutlu ve yağışlı bir hava var. Bu yağışlar karla karışık yağmura da dönebilir. Sıcaklık İstanbul ve Bursa'da 6, Edirne'de 5, Kocaeli'de 8 derece ölçülüyor.


Ege Bölgesinde, hava çok bulutlu. İzmir'de 12, Denizli ve Muğla'da 9, Afyonkarahisar'da 5 derecelik sıcaklık ölçülüyor. Hafta sonu ise bulutlar dağılıyor, yerini parçalı bulutlara bırakıyor.

Akdeniz Bölgesinde, bulutlu ve yağışlı bir hava var. Bu yağışların yer yer doğu kentlerde kuvvetli olması bekleniyor. Sıcaklık Antalya ve Adana'da 17, Kahramanmaraş'ta 10, Hatay'da 13 derece değerlendiriliyor.


İç Anadolu Bölgesinin, doğu civarları kar yağışlı, batı kentleri ise çok bulutlu bir havaya sahip. Sıcaklık Ankara'da 3, Eskişehir'de 2, Kayseri'de 7 derece değerlendiriliyor.

Karadeniz Bölgesinin zirvelerindr ve batısında hava kar yağışlı. Bölgenin kalanında bulutlu ve yağmurlu. Sıcaklık Bolu'da 1, Samsun'da 10, Trabzon'da 8 derece değerlendiriliyor.


Doğu Anadolu Bölgesinin batı kesimlerinde karla karışık yağmur, güney ve kuzey kesimlerinde kar yağışı görülüyor. Sıcaklık Kars'ta 2, Malatya'da 7, Elazığ'da 6, Hakkari'de 1 derece değerlendiriliyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hava yağmurlu. Sıcaklık bölgede 5 ile 10 derece arasında ölçülüyor. Hafta sonunu ise bölgenin parçalı ve çok bulutlu bir hava ile geçireceği tahmin ediliyor.