Yakın dönemde konut satışlarındaki düşüşle birlikte, uzmanlar ve sektör temsilcileri konut fiyatlarının seyrini yakından takip ediyor. Gayrimenkul Geliştirme Yöneticisi Fatih Sarı, konut fiyatlarında yaşanabilecek düşüşlerle ilgili bazı projeksiyonlar paylaşırken, vatandaşlar ve yatırımcılar bu gelişmeler ışığında kararlarını şekillendiriyor. Özellikle büyük kentlerde fiyatlamaların nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu.

Ev alım süreçleri

Gayrimenkul piyasasının son dönemlerdeki seyri, çeşitli belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Fatih Sarı, bu belirsizliği “fitil ateşlendi” şeklinde tanımlayarak, hem piyasanın dinamiklerini hem de gelecekteki olası senaryoları değerlendirdi. Konut alımlarında düşen talep, finansal araçlara yönelen yatırımcıların kararlarını etkileyen bir faktör olarak öne çıkıyor. Sarı'nın vurguladığı üzere, fiyatlar üzerindeki bu dalgalanma, kentler arası değişkenlik gösterebilecek ve bölgesel olarak farklılık arz edebilecek.

Ne Yediğinize Dikkat Edin! Cips Devi Rekabet İhlali İddialarıyla Gündemde Ne Yediğinize Dikkat Edin! Cips Devi Rekabet İhlali İddialarıyla Gündemde

Fiyatlarda düşüş: neden ve nasıl?

Sarı’nın açıklamalarına göre, konut satış fiyatlarında meydana gelen bu değişimin arkasında yatan birkaç faktör bulunmaktadır. Özellikle borsadaki yükseliş ve mevduat faizlerinin artışı, konut fiyatlarını etkileyen temel parametreler olarak beliriyor. Sarı, geçtiğimiz aylar içerisinde ikinci el konut fiyatlarında %15 ile %20 arasında bir düşüş yaşandığına dikkat çekiyor.

Vatandaş ve yatırımcı ne yapmalı?

Özellikle yatırımcıların faiz getirisi olan finansal araçlara yönelmeye başladığı bu dönemde, vatandaşların ve potansiyel konut alıcılarının kafalarında bir takım soru işaretleri bulunuyor. Yükselen borsa endeksi, mevduat faizlerindeki artış, dalgalı seyreden dolar kuru ve bir yandan da düşen ev fiyatları karar alma süreçlerini etkileyen faktörler olarak sıralanıyor.

Uzmanlar ise bu konuyla ilgili olarak kış döneminin yaklaşması ve belirsizliğin devam etmesi ışığında, ikinci el konut satışlarının bir süre daha düşüş trendini sürdürebileceğini ifade ediyor.