Fitch, kredi kartı borçlarının 2023 yılında yüzde 162 oranında arttığını ve bu durumun, ekonomik istikrara potansiyel tehditler oluşturduğunu ifade etti.

Raporda, hanehalklarının yüksek enflasyon karşısında harcamalarını öne çekme eğiliminde olduğunu ve bu süreçte kredi kartlarını yoğun bir şekilde kullandıklarını belirtildi. Fitch, bu süreçte bireylerin taksitlerle satın alma maliyetlerini yayma stratejisini benimsediğinin altını çizdi.

Merkez Bankası'na sıkılaştırma çağrısı

Fitch Ratings, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) finansal koşulları daha da sıkılaştırma çağrısında bulunuyor. Kuruluş, TCMB'nin tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarının kontrol altına alınması için hedefli bankacılık düzenlemeleri yapmasının önemine işaret etti. Ayrıca, Mayıs 2023 yerel seçimlerinden bu yana alınan makro ihtiyati önlemlere rağmen kredi kartı kullanımındaki artışın devam ettiği belirtti.

İmamoğlu Edanur Gezer Hakkında Açıklama Yaptı: Siyasi Olaylara Alet Edilmesini Kınıyorum İmamoğlu Edanur Gezer Hakkında Açıklama Yaptı: Siyasi Olaylara Alet Edilmesini Kınıyorum

Kredi kartı borçları ve bankacılık sektörü üzerindeki etkiler

2023 sonunda kredi kartı borçlarının bankacılık sektöründe canlı kredilerin yüzde 10,1'ini oluşturduğu, ancak takipteki kredilerin sadece yüzde 8,1'ini temsil ettiği bildirildi.