Türkiye'de sosyal medya fenomenlerinin sayısı hızla artarken, influencer pazarlaması da büyük bir büyüme trendine girdi. Reklamcılar Derneği tarafından hazırlanan Türkiye Medya Yatırımları raporuna göre, 2023'ün ilk yarısında şirketlerin influencer pazarlaması için yaptığı reklam yatırımları 1 milyar 709 milyon TL'ye ulaştı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 176'lık bir büyümeyi temsil ediyor.

Balıkesir'de Bir Kuryenin Öldürüldüğü Anlar Güvenlik Kamerasına Yansıdı Balıkesir'de Bir Kuryenin Öldürüldüğü Anlar Güvenlik Kamerasına Yansıdı

Influencer pazarlaması hızla büyüyor


Reklamcılar Derneği'nin raporu, influencer pazarlamasının Türkiye'de büyümesine devam ettiğine işaret ediyor. Markaların, tüketicilere ulaşmak ve dikkatlerini çekmek için influencer pazarlamasına daha fazla yatırım yaptığı belirtiliyor. 2022'den 2023'ün ilk yarısına dek yüzde 176 büyüme gösteren influencer pazarlaması, dijital medya alanında önemli bir rol oynuyor.

Yüksek bütçeli işbirlikleri artıyor


Rapora göre, markaların yüzde 35'i geçen yıl influencer pazarlaması için 2 milyon TL'den daha fazla bütçe ayırdı. Markaların yüzde 18'i ise işbirliklerinde 5 milyon TL'nin üzerinde bütçeye sahipti. Bu durum, influencer pazarlamasının iş dünyasında ne kadar önemli bir konuma geldiğini gösteriyor.

Sosyal medya platformları tercih ediliyor


Anket sonuçlarına göre, influencerlar ile işbirlikleri için en çok tercih edilen platform yüzde 97,7 ile Instagram oldu. İnstagram'ı yüzde 48,8 ile YouTube ve yüzde 46,5 ile TikTok takip etti. Pazarlama profesyonelleri arasında ise yüzde 21'i Twitch, yüzde 14'ü Facebook ve Spotify, yüzde 11,6'sı LinkedIn üzerinden işbirlikleri yaptıklarını belirtti.

İnfluencerlerin gelir kaynakları


İnfluencerler gelir elde etmek için farklı yöntemler kullanıyor. Ankete katılanların yüzde 82'si paylaşım karşılığı ücret almayı tercih ederken, yüzde 38'i ücretsiz ürün ya da hizmet alıyor. Yüzde 13'ü satış komisyonu üzerinden kazanç sağlarken, yüzde 11 indirim kodları kullanarak gelir elde ediyor. Ayrıca, yüzde 13'lük bir kesim de erişim, etkileşim ve izlenme sayılarına dayalı performans bazlı ödeme alıyor.