Kasım ayında Türkiye'nin resmi enflasyonu yüzde 62 olarak açıklandı, ancak gıda ve alkolsüz içeceklerdeki enflasyon oranı yüzde 67,2'yi buldu. Bu durum, özellikle hanehalkı bütçelerinde gıda harcamalarının yüksek paya sahip olduğu dar gelirli aileleri zor durumda bırakıyor. Avrupa'da ise enflasyon genel olarak daha düşük seviyelerde seyrederken, Türkiye'de gıda enflasyonu AB ülkelerinin önemli ölçüde üzerinde bulunuyor.

Sıfır Araç Alımlarında Proforma Fatura Uyarısı! Gerçek Faturaya Dikkat Sıfır Araç Alımlarında Proforma Fatura Uyarısı! Gerçek Faturaya Dikkat

Eurostat verilerine göre, Türkiye'nin ekimdeki TÜFE enflasyonu yüzde 61,5 ile AB ülkeleri arasında lider konumda. Bu, ikinci sıradaki Macaristan'da yüzde 9,6 olan enflasyon oranından büyük bir farkla. Ayrıca, Türkiye'de reel gıda enflasyonu AB ülkelerine göre daha yüksek seyrediyor; örneğin, ekimde AB'de yüzde 4 iken Türkiye'de yüzde 11 oldu.Dünya genelinde gıda fiyatları genellikle düşerken, Türkiye'de sürekli artış gösteriyor.

Kasım ayında Türkiye'de aylık gıda enflasyonu yüzde 2,78 olarak gerçekleşti. Ayrıca, hanehalkı tüketim harcamalarının yüzde 23,2'sini gıdaya ayırmasıyla Türkiye, AB'den belirgin bir şekilde ayrılarak daha yüksek bir orana sahip.