Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan 7409 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, İşsizlik Sigortası Fonu'na ilişkin önemli bir değişiklik yapıldı. İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 48. maddesinin yedinci fıkrasında belirlenen fon oranı, bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı baz alınarak 2023 yılı için yüzde 50'ye çıkarıldı.

Buna göre, İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken kaynaklar, işverenlerin ödediği prim gelirleriyle oluşturulmaktadır. Önceden yüzde 30 olan fon oranı, 2023 yılı için yüzde 50'ye yükseltilerek işsizlik durumlarında işçilere sağlanacak desteklerin daha etkin ve kapsamlı bir şekilde karşılanmasına yönelik bir adım atılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Kararı, 29 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girmiş olup, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygulamaya konulacaktır. Yapılan bu düzenleme ile İşsizlik Sigortası Fonu'na daha fazla kaynak aktarılacak ve işsizlik durumunda maddi desteğe ihtiyaç duyan işçilere daha güçlü bir destek sağlanması hedeflenmektedir.

İşsizlik Sigortası, işçilerin işsiz kaldıkları durumlarda geçici olarak maddi desteğe ihtiyaç duydukları zamanlarda devreye giren bir sosyal güvenlik uygulamasıdır. Bu fon sayesinde işsiz kalan çalışanlar, geçici olarak işsizlik ödeneği alarak ekonomik olarak desteklenmekte ve iş arama süreçlerine daha iyi odaklanabilmektedirler.

O İlde Ekmek Fiyatlarına Zam Bekleniyor O İlde Ekmek Fiyatlarına Zam Bekleniyor

Yükseltilen İşsizlik Sigortası Fonu oranı, ülkedeki işsizlik durumlarına karşı daha etkin bir sosyal güvenlik sistemi oluşturmayı amaçlamaktadır. Böylece, işsizlik sürecindeki işçilerin ekonomik yükü hafifletilerek iş arama süreçlerine destek olunacak ve ekonomik güvenlikleri korunacaktır.