TÜİK nisan ayı enflasyon verilerini paylaştı. Enflasyonda yıllık bazda %69,80, aylık %3,18 yükseliş kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonun mayıs ayında tepe yaptıktan sonra keskin bir şekilde düşüşe geçeceğini belirtti. 

Yatırım araçları değerlendirildiğinde ise borsa sürekli olarak zirveyi test ediyor. Altın fiyatları ise son zamanlard aşağı yönde bir ivme sergiliyor. Mevduatta ise yüzde 60’a ulaşan faiz oranları da yatırımcısının yüzünü güldürüyor. 

Öyleyse vatandaş birikimini hangi yatırım aracına yapmalı? Altın ve borsada tahminler ne yönde? Konuyla ilgili merak edilenleri paylaşan BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş şu cümleleri kurdu:

“Enflasyondaki düşüşün olması için döviz kurlarında da bir geri çekilme ihtimalinin olması gerekiyor. Şu anda kurların seyrine baktığımızda borsa ile birlikte yüksek seyrini koruduğunu görüyoruz.  

Dolar bazlı bir enflasyon görüyoruz. Ücretlere gelen zam, enflasyon farkları dahil olmak üzere bu fiyatları hemen artırıyor. Son gelen rakamlarda çekirdek enflasyonun yüzde 75.81 seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Sadece para piyasası enstrümanları ile değil piyasanın denetlenmesi noktasında Merkez Bankası’ndan net adımların gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi taktirde faiz artışları ile belli bir noktaya kadar enflasyonu baskılayabilirsiniz. 

MAYIS AYI ENFLASYON TAHMİNİ: YÜZDE 74-75'LERİ GÖRECEK

Eğer enflasyonun mayıs ayında tepe noktayı görürse ki burada piyasanın beklentisi yüzde 74-75'leri göreceği yönünde. Buradan keskin düşüş yapıp yıl sonu beklentisi olan yüzde 36 seviyesine gelme ihtimali daha da zorlaşacaktır. 

Genel anlamda piyasa fiyatlamaları içerisinde girdi maliyetlerinin artması çekirdek enflasyonda artışın beraberinde gelmesi ve tüketim malı ithalatındaki yükselişler piyasa fiyatlamaları üzerinde olumsuz etkisini devam ettiriyor. 

Döviz bazlı arz yönlü enflasyon ile karşı karşıyayız. Yapılacak adımlarda enflasyonla mücadele noktasında Merkez Bankası’nın tasarruf adımlarını daha da sıkılaştırması, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın piyasa denetimlerini sıkılaştırması gerekiyor. Merkez Bankası rezervlerinin de güçlendirilmesi gerekmektedir. 

Bakan Işıkhan'dan emeklilere bir dizi müjdeli haber: Ücretsiz konaklama... Bakan Işıkhan'dan emeklilere bir dizi müjdeli haber: Ücretsiz konaklama...

'AŞAĞISINDA DOĞRU SARKMALARI GÖREBİLİRİZ' 

BIST 100 tarafında diğer alternatiflere göre biraz daha hem yabancıların olması hem de halka arz sürecinin devam ediyor olması rekorları endekste beraberinde getiriyor.  

Kuvvetli direnç noktası olan 9400 seviyesinin kırılması ile başlayan süreçte 10200’lere doğru bir yükselişi gördük. Ben endeksin kritik seviyelere geldiğini düşünüyorum. 10500 seviyesi önemli bir dönüm noktası olacaktır.  Mayıs sonuna kadar borsada yukarı yönlü hareket devam eder. 10500 kırılamadığı taktirde geri çekilmeler yeni alıcıları bulmazsa biraz daha satışların 9400’lere doğru ve aşağısına doğru sarkmalarını görebiliriz. 


EN ÇOK KAZANDIRAN YATIRIM ARACI HANGİSİ? 

Enflasyon ile mücadelede yüksek seyir devam ettikçe borsa tarafında yükselişler beraberinde gelecektir. Diğer alternatifler borsaya göre biraz daha sınırlı bir getiriye sahip. 

‘RİSKİ SEVEN YATIRIMCI BORSADA’ 

Paranın büyük bölümünün faize yöneldiği süreç içerisinde TL mevduatlardaki getiriler borsadaki getirilerin aşağısında olduğu için şu anda risk almayan yatırımcı parasının bir bölümünü mevduatta, bir bölümünü altında tutarken, riski seven yatırımcı ise borsada al-sat şeklinde işlem yapıyor. 

ALTIN NEDEN DÜŞÜŞE GEÇTİ? 

Son haftalarda altında rekor seviyelerden bir geri çekilme görmüştük. Burada Fed’in adımların etkili olduğunu söyleyelim. Ons altında 2284 dolarları görüyoruz. Ons altın bu seviyede baskılanıyor, bu gram altına da yansıyor. İçeride dolar/TL’de bir hareket yok. 

GRAM ALTIN İÇİN YENİ HEDEF! 

1 yıl ve daha üzeri vadeler için geri çekilmelerin gram altında alış fırsatını beraberinde getirdiğini hatırlatalım. Özellikle gram altında 3000 ve 3300 TL seviyesi orta vadede hedef değer olarak karşımızda. 

ALTIN, BORSA, MEVDUAT YATIRIMI İÇİN NASIL BİR DAĞITIM YAPILMALI? 

Endeksin kritik noktalara geldiği ve daha dikkatli olmamız gereken süreçte portföyün yüzde 30’unu borsada, yüzde 20’lik kısmını TL mevduatta tutmak mantıklı olacaktır. Yüzde 30’luk kısım altın, emtia fonları ile teknoloji fonları, geri kalan yüzde 20’lik kısım ise gecelik repoda tutulabilir. 

‘ALTIN VE MEVDUATTA CAZİP OLMAYACAKTIR’ 

Riskli dönemlerde eğer bir sonraki adımı biraz daha zor görüyorsak farklı enstrümanları portföye katmakta fayda var. Paranın tamamını hisse senedi, altın, mevduatta tutmak cazip olmayacaktır. Piyasayı olumsuz etkileyen bir durum olduğunda paranız orada bağlı kalacaktır. Riski dağıtmak ve farklı enstrümanlara yatırım yapmak daha cazip olacaktır.” şeklinde değerlendirdi.