Türk Lirası dönüşümünde kurumlar vergisi istisnası için yeni düzenlemeler yapıldı. Kurumların 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralara da uygulanacak olan bu istisna, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe girdi.

Buna göre, kurumlar döviz tevdiat ve katılma türündeki hesaplarında yer alan yabancı paralarını Türk Lirası'na çevirmeleri halinde, vade sonunda elde edecekleri faiz, kar payları ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden müstesna tutulacaktır. Bu düzenlemeyle, yabancı paralardan elde edilecek gelirlerin vergilendirmesi önemli ölçüde rahatlatılmış olacak.

Daha önceki düzenlemede, kurumlar 31 Mart 2022 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını 31 Aralık 2023 tarihine kadar Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümünü gerçekleştirdiklerinde, bu varlıklarını en az 3 ay vadeli Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda, vade sonunda elde edilen faiz, kar payları ve diğer kazançları kurumlar vergisinden muaf tutuluyordu.

CHP belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi yayınlayacak CHP belediyeler için israf ve tasarruf genelgesi yayınlayacak

Yeni Cumhurbaşkanı Kararı ile bu vergi istisnası, 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paraları da kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Bu sayede, kurumlar vergisi yükümlülüğü altında bulunan işletmeler, yabancı paralardan kaynaklanan gelirlerini de vergilendirmeye tabi tutulmadan değerlendirebilecekler.