Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı(TPAO)  Gabar bölgesinde günlük 25 bin varil petrol üretimine ulaşıldığı açıkladı. Açıklamada "Enerjide bağımsız Türkiye hedefimize doğru, ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde dağ taş, gece gündüz demeden tüm ekibimizle görevdeyiz" denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Aralık 2022'de Gabar Dağı'nda 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedildiğini duyurmuştu. 2022'de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olan bu sahadaki rezerv değerinin yaklaşık 12 milyar dolar olduğu açıklanmıştı. 

​Petrol sahasındaki çalışmaların aktarıldığı sırada konuşan TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, "Ülkemiz ekonomisi ve kurumumuz için büyük bir değer üretilmeye devam ediyor. Yıl sonuna kadar hedefimiz günlük üretimimizi sadece Gabar projesinden 35 bin varile çıkartmak. 2024 yılı sonu için hedefimiz ise sadece Gabar projesinde günlük 100 bin varil üretim. Biz bu hedefi gerçekleştirebilmek için var gücümüzle, bütün takımımızla gece gündüz çalışıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi

Türkiye'nin günlük petrol tüketimi ne kadar?

Türkiye'de günlük petrol tüketimi yaklaşık 950 bin varildir. Türkiye'de Gabar dışında petrol üretimi ise 65 bin varil civarındadır. Gabar'daki toplam potansiyel olan 100 bin varil üretilmeye başlandığı zaman Türkiye günlük ihtiyacının yaklaşık 10'da 3'ünü kendi karşılamış olacak.