Türkiye'de gündemi meşgul eden sosyal medya platformu TikTok'un, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda yapılan toplantıda Türkiye Sözcüsü Emir Gelen tarafından bilgi verildi. TikTok, uygunsuz içerikle mücadelede attığı adımların yanı sıra kara para aklama önlemleri için ayrı bir tim kurduğunu açıkladı.

Emir Gelen, canlı yayınlarda para alan ve veren kişilerden kimlik ibrazı zorunluluğu getirildiğini belirtti. Gelen, bu tedbirin platforma ciddi zararlar verdiğini ve bu tür faaliyetlere aracılık etmek istemediklerini ifade etti. Ayrıca, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile kara para aklanmasının önlenmesine yönelik toplantılar yaptıklarını belirtti.

Bakan Şimşek'ten İddialara Yanıt Geldi! Ülkemiz Dış Finansman Sağlıyor Mu? Bakan Şimşek'ten İddialara Yanıt Geldi! Ülkemiz Dış Finansman Sağlıyor Mu?

Toplantıda, TikTok'un içerik temizliğiyle ilgili de bilgiler paylaşıldı. Gelen, platformda paylaşılan içeriklerin yüzde 98,54'üne kullanıcı şikayeti gelmeden müdahale edildiğini, 10 ayda 16 milyon içeriğin Türkiye'de yayından kaldırıldığını açıkladı. Şiddet içeren, müstehcen, hayvan istismarı, taciz ve zorbalık, dezenformasyon ve yanıltıcı içerikler gibi topluluk kurallarını ihlal eden içeriklerin kaldırıldığını vurguladı.

Ayrıca, TikTok'un vergi ödemelerine dair bilgiler de sunuldu. Gelen, 2022 yılında 93 milyon TL olan vergi ödemelerinin, bu yılın ilk 10 ayında 449 milyon TL'ye ulaştığını açıkladı.

Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, toplantıda hükümetin yasaklama ve sansüre karşı olduğunu belirterek, özgürlüklerin savunulurken bireyin korunması ve gençlerin sağlıklı biçimde yetişmesinin önemine vurgu yaptı. TikTok'un kapatılması yönündeki toplum beklentisini dile getirdi ve aile mahremiyetinin korunması, çocuklara yönelik uygulamalarda yaş filtrenin sıkı biçimde uygulanması gerektiğini belirtti.