Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "fahiş fiyat" uygulayan işletmelerin geçici olarak kapatılmasını da içeren yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Bakan Bolat, fahiş fiyatlarla mücadelede daha etkili bir yol izlemek amacıyla bu önemli adımın atılacağını belirtti.

Bakan Bolat, bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, "Fiyatların emir komutayla veya her işletmenin, her esnafın her şirketin başına birer tane komando ya da özel harekat tespit edilmesi mümkün değil. Kimi zaman arz talep dengesiyle oluşuyor, kimi zaman üretim maliyetlerinin getirdiği şartlarla oluşuyor. Kimi zaman tamahkarlık yapanın fahiş fiyat uyguladığı olabiliyor, kimi zaman dünyada ve Türkiye'de arz talep dengesiyle ilgili sıkışmalar olduğunda çeşitli yanlış yollara tevessül edenler olabiliyor" dedi.

Bakan Bolat ayrıca, denetimlerin daha etkili olması için cezaların caydırıcı olması gerektiğini vurguladı. "Cezanın anlamı caydırıcılık" diyen Bolat, geçen yıl cezaların artırıldığını ve yeni yasa hazırlıkları içinde olduklarını söyledi. Bu yeni yasa tasarısının, fahiş fiyat uygulayan işletmelere daha ağır cezalar getireceğini ve hatta geçici olarak kapatma cezasının da yer alabileceğini belirtti.

Bakan Bolat, aynı zamanda alışveriş merkezlerinin (AVM) küçük esnafa etkilerine ilişkin değerlendirmeleri yanıtladı. Türkiye genelinde 450 AVM bulunduğunu ve son birkaç yılda yeni AVM açılmadığını belirten Bolat, talebin üretimi şekillendirdiğini ve özellikle küçük esnaf ve sanatkarların yaşayabileceği bir ortamın oluşturulması için çalıştıklarını vurguladı.

Bakan Bolat, bankalara ibraz edilen çek sayısının 12 milyon 516 bin 977 olduğunu ve bunun 12 bin 169'unun karşılıksız çıktığını açıkladı. Karşılıksız çeklerin toplam çeklere oranının yüzde 0,8 olduğunu belirten Bolat, bu alanda olumlu bir trend olduğunu söyledi.

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

Son olarak, Avrupa Birliği ile ilişkilere de değinen Bakan Bolat, siyasi diyalogun 2019'da durduğunu ancak göreve geldikten sonra Avrupa Birliği yetkilileriyle dört temaslarının olduğunu aktardı. Bolat, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ekonomi ve ticaret ağırlıklı gümrük birliği konusundaki sorunları karşılıklı olarak ele almayı kabul ettiğini ve vize kolaylığı sürecini başlatacaklarını belirtti.