TDK, Türkçe sözlüğü düzenli olarak güncellerken, bu kez kapsamlı bir revizyona gitme kararı aldı. 20 Temmuz'daki güncellemeyle bazı kelimelerin tanımlarında ve yazılışlarında değişiklik yapıldı. Özellikle son zamanlarda sosyal medyada "Türkiyeli" kelimesi ile ilgili yaşanan tartışmalar sonrasında bu kelimenin sözlükten kaldırılmasına karar verildi.

Cinsiyetçi Tanımlar Gündemden Kalkıyor

Sözlük güncellemesinde sadece kelime yazımları ve "Türkiyeli" kelimesi ile sınırlı kalmayan TDK, tepki çeken dört tanımı da tarihe gömdü. Geçmişte cinsiyetçi bulunarak eleştirilen bu dört kelime tanımı artık Türkçe sözlükte yer almayacak.

Bakan Tekin: Bağımlılıkların bir afet olarak tanımlanması gerekiyor Bakan Tekin: Bağımlılıkların bir afet olarak tanımlanması gerekiyor

Bu kelimeler ve kaldırılan tanımları şu şekildedir:

  • Müsait: Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)
  • Kirli: Aybaşı durumunda olan (kadın)
  • Serbest: Ağırbaşlı olmayan, hoppa (kadın)
  • Esnaf: Kötü yola sapmış olan kadın

Change.org üzerinden başlatılan imza kampanyaları ve sosyal medyada büyüyen tepkiler sonucunda TDK, bu tanımları kaldırma kararı aldı.

TDK'nin Savunması ve Sözlükteki Değişiklikler

TDK, tartışma yaratan bu tanımlarla ilgili daha önce sert bir savunma yapmıştı. 7 Mayıs 2016 tarihindeki açıklamada, Türkçe sözlüğün kolay bir iş olmadığı ve halk arasında var olan tanımları yansıttığı belirtilmişti.

"Kirli" kelimesi için ise şöyle bir açıklama yapılmıştı: "TDK'nin bu anlamları yüklediği sanılıyor. Bu sözcük, halk arasında veya herhangi bir yazar tarafından kullanılmış. Biz de oradan almışız. Bu anlamda kullanılmış demişiz ve oraya eklemişiz. 'Kirli' sözlükten çıkarılmayacak. Kelimenin başına 'mecaz' kısaltması eklenecek."