Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'den Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda insan sağlığına zararlı nitrofuran maddesinin tespit edilmesi üzerine inceleme başlattığını duyurdu.

Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'den Tayvan'a ihraç edilen yumurtalarda "nitrofuran" adı verilen insan sağlığına zararlı bir maddenin tespit edildiği ifade edildi. Bu maddenin, Türkiye'de yumurta üretimi yapılan tavuklar dahil, gıda elde edilmek amacıyla yetiştirilen hayvanlarda kullanımının yasak olduğu vurgulandı. Açıklamada, söz konusu maddenin kullanımının tespit edilmesi durumunda veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu kapsamında işlem uygulanacağı belirtildi.

Ancak, Tayvan yetkili otoritelerinin bu konuda Türkiye Bakanlığı'na herhangi bir bildirimde bulunmadığı ifade edildi. Buna rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı, konuyla ilgili inceleme başlattığını ve gereken işlemlerin yapılacağını duyurdu.

Diğer yandan, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon da yaptığı yazılı açıklamada, Tayvan'a yapılan ihracatın başarılı olduğunu ve sadece 5 konteyner olan bir partide sorun yaşandığını ifade etti. Afyon, konunun takipçisi olacaklarını belirtirken, Türkiye'nin yumurta üretiminde güçlü bir konumda olduğunu ve pek çok ülkeye ihracat yaptığını vurguladı.