Bir litre süt fiyatı yüzde 20-31,6 oranında zamlandı, market markalı bir litre süt fiyatı 20 TL’ye dayandı. Peynir kilosu 100 TL’yi aştı, yoğurt fiyatı ise 42-72 TL arasında değişiyor.

Hayvansal ürünlerin fiyatları artıyor: Yoğurt ve peynir zamlandı


Hayvancılık sektöründeki krizin etkisi, yoğurt ve peynirin fiyatlarını da artırdı. Ocak ayında yoğurt yüzde 10, peynir ise yüzde 13 oranında zamlandı. Bin gramlık paket yoğurtların yerine daha küçük paketler raflarda bulunmaya başlandı. Aynı zamanda süt fiyatları da yüksek seyrediyor. Türk-İş tarafından açıklanan verilere göre, açlık ve yoksulluk sınırı içindeki insanlar, hayvansal ürünlerin pahalılığından dolayı zor durumda kalıyor.

Hayvancılık krizinden süt ve süt ürünleri en çok etkilendi. Süt fiyatları son 3 ayda yüzde 19-31,6 aralığında zamlandı. Bu zammın sebebi, düşen üretim ve artan maliyetlerdir. Bu durum, süt ürünlerinin fiyatını da yükseltmekte. Yoğurt ve peynir de yüzde 10-13 oranında zamlandı. Süt ürünlerinin fiyatının yükselmesi, Türk-İş tarafından ocak ayı için açlık ve yoksulluk sınırı verilerinde de belirtildi. Üreticiler ise paket boyutlarını daha küçülterek maliyetlerini karşılamaya çalışıyorlar.