Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Müdürü Sezen Yeşil, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında yayılan yanlış bilgilerle mücadele etmek adına önemli adımlar attıklarını ifade etti. Yeşil, özellikle sürekli olarak yanlış bilgi paylaşan sayfalar, gruplar, hesaplar ve sitelere yönelik kısıtlamaların uygulandığını, bu hesapların para kazanma ve reklam imkanlarının ellerinden alınabileceğini açıkladı.

Yeşil, sosyal medyada yanlış bilgi yayılmasını önlemek için uluslararası işbirliklerine büyük önem verdiklerini belirtti. Bu doğrultuda, birçok ülke ve bölgede, yanlış içeriklerin tespit edilmesi, değerlendirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması için tarafsız üçüncü taraf haber doğrulama kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını ifade etti. Bu kuruluşların uluslararası haber doğrulama ağından (IFCN) sertifika aldığını ve Facebook ile Instagram'daki yanlış bilgiyi tespit edip doğrulayıcı kuruluşlara bildiren kullanıcıların katkılarıyla doğruluk değerlendirmesi yaptıklarını ekledi.

Araç sahibi olmanın maliyeti dudak uçuklattı! Tarihi zirve Araç sahibi olmanın maliyeti dudak uçuklattı! Tarihi zirve

Facebook ve Instagram kullanıcılarının yanlış bilgi tespiti konusunda aktif rol aldığını ve bu bilgilerin doğrulayıcılar tarafından değerlendirildiğini dile getiren Yeşil, bu sürecin Facebook'tan bağımsız olarak gerçekleştiğini ve içeriklerin etiketlenmesiyle paylaşımın önemli ölçüde azaldığını belirtti. Özellikle içeriği asılsız, üzerinde oynanmış veya kısmen asılsız olarak değerlendirilen içeriklerin, haber kaynağında daha alt sıralarda göründüğünü, Instagram Keşfet'te filtrelenerek, akışta ve hikayelerde daha az belirgin şekilde gösterildiğini ifade etti. Bu uygulamanın, içeriği gören kişi sayısını önemli ölçüde azalttığını belirtti.