Geçtiğimiz hafta İsveç'in başkenti Stockholm'de PKK terör örgütü yandaşlarınca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'yi hedef alan eylemin yankıları hala devam ederken, 22 Ocak tarihinde İsveç'in Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen Kur'an-Kerim'e saldırı, Türkiye- İsveç arasındaki ilişkileri iyice gerdi.

Peş peşe yapılan provokatif eylemlere Ankara, sert tepki gösterdi.29 Haziran’da Madrid’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de girişimleriyle Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında sözkonusu ülkelerin Türkiye'nin 'terörle mücadele' konusundaki beklentilerine olumlu yanıt vermeleri gerektiği belirtilirken, son zamanlarda yaşanan saldırıların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO üyelik sürecine kırmızı ışık yaktı. İsveç'te yaşananalardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk açıklamasında İsveö yönetimine seslenerek, NATO üyeliği konusunda Türkiye'den bir destek göremeyeceklerini şu sözlerle belirtti:

“İsveç yönetimi hak ve özgürlüklere bu kadar saygılıysanız önce Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Müslümanların dini inancına saygı göstereceksiniz. Bu saygıyı göstermiyorsanız kusura bakmayın bizden de NATO konusunda herhangi bir destek göremeyeceksiniz” 

Tüm bu yaşananların ardından Şubat ayında yapılması planlanan 3'lü mekanizma toplantısı süresiz bir şekilde iptal edildi.