Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bahsettiği ve vatandaşların günlük yaşamını etkileyen sokak hayvanları sorunu, artık devletin gündeminde. Yapılan son açıklamalara göre, başıboş köpeklerin yarattığı sorunlar, üç bakanlığın iş birliği ile ele alınacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, bu konuda ortak bir strateji geliştiriyor.

Dünya Standartlarına Uygun Çözümler

Yürütülen çalışmalarda, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde benimsenen uygulamalar incelendi. Sokak hayvanları için barınaklara yerleştirme, kısırlaştırma ve sonrasında sahiplendirme gibi yöntemler, Türkiye'deki duruma uygun şekilde tasarlanan bir çözüm paketinin içinde yer alıyor. Ancak sahiplendirilemeyen hayvanlar için uyutma gibi yöntemlerin de gündeme geldiği belirtiliyor.

Yerel Yönetimlerle İş Birliği

Çalışmalarda, yerel yönetimlerin bu konudaki rolü ve sorumlulukları da göz önünde bulunduruluyor. Hayvan popülasyonunun kontrolsüz artışı ve bu konuda yeterli önlem alınmaması, yerel yönetimlerin daha aktif bir rol üstlenmesinin gerektiğinin üstü çiziliyor.

İYİ Parti'nin yeni başkanlık divanı belli oldu İYİ Parti'nin yeni başkanlık divanı belli oldu

Seçimlerden Önce Hayata Geçirilmesi Planlanıyor

Hazırlanan taslak çalışmanın 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden önce uygulanması planlanıyor.

Ülke Genelindeki Durum

Valilikler tarafından yapılan çalışmalara göre, Türkiye genelinde yaklaşık 2,8 milyon başıboş sokak hayvanı bulunuyor.