Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Yarın Toplanıyor! İşte Gündemdeki Konular Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Yarın Toplanıyor! İşte Gündemdeki Konular

Dünya gazetesi muhabiri Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, pirinçteki bu fiyat artışının sebebi, kaliteli yerli ürünün azlığına ve özellikle iri taneli Baldo üretiminin kısıtlı olmasına bağlanıyor. Bu durum, Baldo pirincinin fiyatını tetikleyen önemli bir faktör olarak görülüyor. Son 15 günde Baldo pirincin fiyatında yüzde 20'lik bir artış gözlemlendi.

Çeltik Alım Fiyatları ve İthalat Durumu

Bu yıl, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) çeltik kilogram alış fiyatını Baldo için 24 TL, Osmancık için 20 TL ve Luna çeşidi için 18 TL olarak açıkladı. Ancak piyasadaki son durumda özellikle Baldo grubunda çeltik alım fiyatları 33 liralara kadar yükseldi. Türkiye'nin yıllık pirinç tüketimi 700 bin ton iken, bu yılın ilk 10 ayında 516 bin ton pirinç ithal edildi ve bu ithalata 356,6 milyon dolar ödendi.

İthalat Vergileri ve Gelecek Senaryolar

1 Eylül itibarıyla çeltik ithalatındaki gümrük vergilerinin artırıldığı, ithal edilen ürünlerin tüketiminin üç yıla yayılacağı belirtiliyor. Sektör temsilcileri, ithal edilen pirinçlerin 2024 yılının sonuna kadar piyasada olacağını ifade ediyor. Eğer pirinç fiyatları daha da artarsa, vergi indirimlerinin gündeme gelebileceği vurgulanıyor. Şu anki koşullarda Türkiye'ye dışarıdan 50 liranın altında Baldo pirinci getirmenin zor olduğu belirtiliyor.