6 ilde gerçekleştirilen ve 42 şüphelinin tutuklandığı "Sahte ses" operasyonunun detayları belli oldu. Şüphelilerin yaklaşık 37 kişiden 4,5 milyon lira haksız kazanç sağladığı belirlendi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, örgütlü olarak nitelikli dolandırıcılık suçunu işleyen şüphelilerin yakalanmasına yönelik yaklaşık 1 yıl boyunca teknik ve fiziki takip yaptı.

Ekipler, şüphelilerin çeşitli sosyal paylaşım sitelerinden verdikleri sahte ilanlarda kendilerini banka veya kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtarak vatandaşların kimlik ve iletişim bilgilerini ele geçirdiklerini, düşük faizli kredi kullandırma bahanesiyle bu kişileri aradıklarını tespit etti.

Ekipler dolandırıcıların aramalarına karşı dikkatli olmaları hakkında vatandaşları uyardı. 

37 kişiden 4,5 milyon lira haksız kazanç sağlanmış

Yapılan telefon konuşmalarını inceleyen ekipler dolandırıcıların kendi gönderdikleri SMS şifrelerini temin ederek vatandaşların mobil bankacılık hesaplarını ele geçirdiklerini belirlediler. Bu sistemle hesaplarda bulunan paraları başka yerlere aktaran şüphelilerin 37 müşteriden 4 milyon 500 bin lira haksız kazanç sağladığını belirlendi.

Eş zamanlı operasyonlarda diğer illerde 62 şüpheli daha yakalandı

Çalışmalarını tamamlayan ekipler, İstanbul, Bursa, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Hakkari'de eş zamanlı düzenledikleri operasyonda 62 şüpheliyi yakalarken, adreslerde yapılan aramalarda 2 ruhsatsız tabanca, 149 mermi, uyuşturucu madde ve çok sayıda dijital materyal ele geçirdiğini bildirdiler.

Bu arada operasyon sırasında örgüt yöneticilerinin delilleri karartmak için polis ekiplerine kapıyı açmayıp, zarar vermek amacıyla dijital materyalleri dışarı attıkları belirlendi.

Meteoroloji Açıkladı: Şiddetli Yağışlara ve Sel Riskine Karşı Dikkatli Olun Meteoroloji Açıkladı: Şiddetli Yağışlara ve Sel Riskine Karşı Dikkatli Olun

Gözaltına alınan şüphelilerden 8'i emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

"Nefes aldırmayacağız"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sahte ses" operasyonlarında, örgütlü nitelikli dolandırıcılık suçunu işleyen 62 şüphelinin yakalandığını bildirerek, "Dolandırıcılara, onların işbirlikçilerine, zehir tacirlerine, çetelere, teröristlere, organize suç örgütlerine nefes aldırmayacağız." ifadelerini kullandı.

Operasyon hakkında bilgi veren Yerlikaya, şüphelilerden 42'sinin tutuklandığını, 12'si hakkında adli kontrol kararı verildiğini belirtti.