Sosyal Güvenlik Kurumu , 19 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan genelge ile 5 milyon memur için erken emeklilik imkanlarını düzenledi. Yargıtay kararına dayanan bu düzenleme, hizmet borçlanmaları ve sigorta başlangıç tarihlerini öne çekme opsiyonunu sunarak memurların erken emeklilik süreçlerine yeni bir perspektif getiriyor.

Erken emeklilik isteyen kamu çalışanları, borçlanma ve isteğe bağlı sigorta gibi haklardan yararlanabilecekler. En az 10 yıl memur olarak görev yapmış ve isteğe bağlı sigorta primlerini ödeyerek ayrılmış olanlar, emekli olma şartlarını sağlayabilecek. Başvurular için Eylül 2004'ten önce görevinden ayrılanların 3 ay, bu tarihten sonra ayrılanların ise 6 ay içinde SGK'ya başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Memur1(1)

SGK'nın genelgesine göre, Ekim 2008 tarihinden sonra ilk defa memur olanlar, öncesinde SSK, Bağ-Kur veya özel sandık kapsamında sigortalı olanların sigorta başlangıç tarihinden önceki sürelerine yönelik askerlik, öğrencilik, yurtdışı hizmet gibi hizmet borçlanmaları geçerli sayılacak. Bu borçlanmalar, emeklilik hesaplarında dikkate alınacak ve sigorta başlangıçları öne çekilecek.

Milli Eğitim Bakanlığına Yürüyen CHP'li Vekiller Tulum Peyniri İstedi Milli Eğitim Bakanlığına Yürüyen CHP'li Vekiller Tulum Peyniri İstedi

Öte yandan, emekli olan ve kamuda çalışmaya devam etmek isteyen memurların emekli aylıkları kesilmeyecek. Bu durum, Cumhurbaşkanlığına seçilenler, Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar, yasama organı üyeleri, yaş haddini aşmamış kaydıyla eğitim kurumlarında ücretli çalışanlar, vakıf üniversitelerinde görev alanlar, askeri öğrenci eğitimlerine katılan emekli subay ve astsubaylar için de geçerli olacak.