Türkiye nefesini tuttu ve 14 Mayıs Pazar günü cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gidecek. Seçim heyecanının herkesi sardığı bu günlerde, seçim görevlisi olmak isteyen vatandaşlar, başvuru şartları ve sürecini merak ediyor. İşte, YSK tarafından açıklanan seçim görevlisi şartları ve ücretler hakkındaki bilgiler:

Seçim Görevlisi Şartları

2023 seçimlerinde seçim görevlisi olmak isteyenler için YSK şartları açıkladı:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Hiçbir siyasi partiye üye olmamak
  • Adli sicil kaydı

Seçim Görevlisi Başvurusu

Seçim görevlisi başvurusu, ilçe seçim kurulları tarafından yayınlanan duyurulara göre yapılıyor. Sandık görevlisi başvuruları genellikle seçimden birkaç ay içinde açılır ve iki çeşit sandık görevlisi vardır:

  1. Sandık Kurulu Görevlisi: Devlet memurları arasından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenir.
  2. Parti Sandık Görevlisi: Seçime girecek olan siyasi partilerin sandık görevlileri için başvurular YSK'ya yapılmaktadır. Partiler, sandık görevlisi olarak belirleyecekleri kişileri Yüksek Seçim Kurulu'na bildirir ve başvuru formu doldurulur. Sandık görevlisi başvurusu internet üzerinden alınmaz, başvuru için YSK'ya müracaat edilmelidir.

Not: Siyasi parti üyeliğine sahip olanlar sandık görevlisi olamaz, ancak müşahitlik yapabilirler.

2023 Seçim Görevli Ücretleri

2023 yılında seçim görevli ücretleri konusunda henüz net bir açıklama olmamakla birlikte, YSK ilerleyen günlerde bu konuda resmi bir açıklama yapacak. 2023 seçim görevli ücretleri, resmi seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından hesaplara yatırılmaya ve ödenmeye başlanacak.