Yapay zekanın hızla ilerlemesi, özellikle yapay zeka teknolojisinin gelişimiyle birlikte, toplumu beklenmedik dijital tehditlere karşı daha savunmasız hale getiriyor. Bu bağlamda, son zamanlarda artan sahte video şantaj vakalarının sayısındaki dikkate değer artış, bireylerin siber güvenliği konusunda büyük endişelere neden oluyor. Sahte videoların hazırlanmasında ise bir tür yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı belirtiliyor. Bu yazılım, giyinmiş kadın bedenlerini tanıma, soyutlama, fotoğraftaki kişinin anatomisini tespit etme ve çıplak bir beden oluşturma yeteneklerini öğrenme yetisine odaklanıyor.

Yapay Zeka Akademi Başkanı Önder Eker, toplumun bu tür tehditlere nasıl etkili bir şekilde karşı koyabileceği konusunda çözüm önerilerini değerlendirdi. Avukat Tayfun Üzülmez ise mağdurlara seslenerek, kişisel veri ihlalleri, şantaj ve özel hayatın gizliliği gibi suçlarla mücadelede bireylerin haklarını savunmalarının önemine vurgu yaptı.

Yapay Zeka Akademi Başkanı Önder Eker, yapay zekanın getirdiği faydalı yönlerin yanı sıra olumsuz ve gayrimeşru kullanımlarını da açıkladı. Eker, yapay zekanın ticareti önemli ölçüde geliştiren ve sosyal etkileşimi artıran bir özellik taşıdığını belirtirken, bununla birlikte olumsuz ve gayrimeşru kullanımların da ortaya çıktığını ifade etti. Yapay zeka ile ilgili bu olumsuz kullanımların siber güvenlik kavramının ortaya çıkmasına neden olduğunu dile getirdi ve devletlerin bu tür sorunlarla mücadele etmek için harekete geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Bir alkollü içki grubuna daha zam geldi! İşte yeni fiyatlar Bir alkollü içki grubuna daha zam geldi! İşte yeni fiyatlar

Eker, yapay zekanın oluşturduğu müstehcen videoların şantaj aracı olarak kullanılmasına da değindi ve bu tür durumlarla mücadele etmenin devletlerin regülasyon ve düzenlemeleriyle mümkün olabileceğini belirtti. Ayrıca, yapay zekanın siber güvenlik açısından zorluklar yarattığını ve kamu kurumlarının bu konuda ciddi çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.