17 Nisan 2015 tarihli Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 48. Maddesinde

(1) Öğretmenler, aynı eğitim kurumunda adaylık dâhil toplamda en fazla 8 yıl görev yapabilir.

(2) Aynı eğitim kurumunda yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla toplam 8 yıl görev yapan öğretmenlerin atamaları, yapılacak duyuru üzerine ders yılının sona erdiği tarihten itibaren en fazla iki ay içinde, coğrafi durum ve ulaşım şartları göz önünde bulundurularak valiliklerce belirlenen ilçe gruplarında olmak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri doğrultusunda hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Tercihlerine atanamayanlar ile tercih yapmayanların atamaları ise aynı eğitim kurumundaki görev süresi en fazla olandan başlamak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan ilçe gruplarındaki eğitim kurumlarına valiliklerce resen yapılır.

Şeklindeki maddelerine dayanılarak öğretmenlere il içinde rotasyon yapılacağı 2015 yılından beri gündeme gelmiş ancak ilk uygulama için düğmeye basılmasının ardından tercihlerin alınmaya başlamasına kısa süre kala iptal edilmişti. Ancak o yıl rotasyonun iptal edildiği duyurulmasına rağmen yönetmelik hükümlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı için rotasyon konusu her yıl öğretmenlerin gündeminde kalmaya ve öğretmenleri tedirgin etmeye devam etmektedir.

Duruma Milli Eğitim Bakanlığı penceresinden baktığımızda tabii ki haklı gerekçeler var. Çok uzun zamandır aynı okulda kalan öğretmenlerin mesleki heyecanlarını yitirmeleri , bazı öğretmenlerin okulda kaldığı uzun yıllar sebebiyle değişikliklere yeni durumlara direnç göstermeleri , özellikle öğrenci ve veli profili sosyoekonomik açıdan yüksek düzeyde olan okullarda çalışan bazı öğretmenlerin özel ders konusuna daha fazla önem vermeleri sebebiyle yaşanan sorunlar bunlardan bazıları.

Ancak öğretmenlerimizin penceresinden bakılınca da bir öğretmenin özellikle de sınıf öğretmenlerinin şehir merkezinde bir okula gelmesi için neredeyse mesleğinin 20 yılını devirmiş olması ve bu süreçte çok fazla yıpranması sebebiyle tekrar başa sarmak istememeleri ve aynı sıkıntıları tekrar yaşamak istememeleri gayet geçerli bir sebeptir.

Bana göre de değişiklik iyidir bir öğretmenin aynı okulda çok yıllar çalışmasındansa belirli dönemlerde yer değişikliği yaparak yeni okul yeni meslektaşlar yeni öğrenciler ve yeni durumların mesleğe renk katacağı kanaatindeyim. Ancak bu işi öğretmenlere sıkıntıya sokmandan yapmanın da bakanlığımızın lehine olacağı ve kocaman bir küskünler ordusu yaratmamak adına hassas davranmasının iyi olacağını düşünüyorum.

Yine aynı maddelerde geçen ilçe grupları ifadesi gereğince milli eğitim müdürlüklüleri ilçe grupları oluşturarak birbirine yakın ilçeleri gruplara ayırmış ve öğretmenlerin bu ilçeler arasında tercihlerini yaparak okullara yerleştirilmeleri öngörülmüştür. Bu düzenleme ile öğretmelerin çok uzak ve aile düzenini bozacak mesafelere gitmeleri engellenmeye çalışılmıştır.

Fakat bu düzenleme de öğretmenlerin içini rahatlatacak bir düzenleme değildir. Zira ilçe grupları arasında yer değiştirse bile bir çok öğretmenin zor durumda kalması olasıdır. Çünkü oluşturulan ilçe gruplarında da birbirinden çok uzak ilçelerin ve okulların olduğu , bu durumun öğretmenlerin aile bütünlüğünü tehlikeye atabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Rotasyon uygulaması bu şekilde değil de ilçe içerisinde yapılsaydı şüphesiz neredeyse tüm öğretmenler bunu anlayışla karşılayacaktı. Öncelikle pilot uygulama olarak aynı ilçe içerisinde öğretmenlerin yer değiştirmeleri sağlanmalı sonra istenilen verim alınamazsa ilçe grupları olarak genişletilmesi çok daha yerinde olurdu. Bu şekilde hiçbir öğretmenin ailevi nedenlerden dolayı mağdur olmaması sağlanmış olup hem de istenilen kan değişimleri sağlanmış olurdu.

Halen bu yönetmelik yürürlükte olduğu için ve halen herhangi bir değişim yapılmamışken bakanlığımız yetkililerinin bu hususu dikkate almaları bu konunun her gündeme geldiğinde öğretmenlerin tedirgin olmalarının önüne geçecektir.