Bomba iddia: Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü Bomba iddia: Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kredi raporlamasında önemli bir değişiklik yaparak Özet Döviz Pozisyon Raporlaması'nı sona erdirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile 10 milyon TL ve üzeri toplam nakdi ve gayrinakdi kredi bakiyesi bulunan firmalar artık döviz pozisyonu raporu sunmak zorunda kalmayacak.

Bu adım, TCMB'nin sadeleşme çabalarının bir parçası olarak geldi ve daha önce Mart 2023'te başlatılan uygulama temmuzda 31 Aralık 2023'e kadar ertelenmişti.

Güncelleme ile birlikte, TCMB bünyesindeki veri seti olan SRVTS (Sektörel Risk ve Veri Transfer Sistemi) de yeniden düzenlendi. Raporlama kapsamında olan firmaların belirlenmesi için artık 15 milyon dolar ve üzeri yabancı para kredi yükümlülüğü değil, 100 milyon TL ve üzeri nakdi kredi bakiyesi veya geçmiş bir yıllık hesap döneminde 500 milyon TL ve üzeri net satış hasılatı/aktif büyüklüğü şartı aranacak.

Bu değişiklik sayesinde, SRVTS'deki raporlama formatı daha basit hale getirilmiş ve firmaların raporlama işlemlerinde kolaylık sağlanmış olacak.