Prof. Dr. Naci Görür, son günlerde yaşanan depremler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Görür, depremlerin olduğu noktalarda fay hattının olmadığını belirterek "Yeni bir fay mı var?" sorusunu akıllara getirdiğini belirtti.

"Arap levhası, Avrasya'ya doğru hareket etti"

Prof. Dr. Naci Görür, levhaların hareket ettiğini belirterek “6 Şubat depremleri sırasında levha hareketlerinde bir hızlanma gördük. Arap levhası, Avrasya'ya doğru hareket etti, arada Doğu Anadolu'yu sıkıştırdı. Doğu Anadolu sıkışınca, zaten orada sıkışma kökenli faylar mevcut. Bu sıkışmaya bağlı olarak, zaman zaman bu faylar kırılarak depremler üretirler. Doğu Anadolu gerçekten etkin bir deprem bölgesidir. Oluşan depremler sıkışma kökenlidir. Doğu Anadolu'nun Avrasya ile Arap levhası arasında sıkışmasına bağlı. 6 Şubat'ta Arap levhası ciddi olarak, miktar olarak fazla Avrasya'ya yaklaştığı için haliyle orada sıkışma da fazla oldu. Dolayısıyla da biz sıkışmaya bağlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz. Nitekim o zaman onu öyle yorumladım. Diyarbakır'ı öyle algılamak lazım" diye konuştu.

Borsa İstanbul Dünya Endekslerini Geride Bırakarak Rekor Kırdı! Peki Devamı Gelecek Mi? Borsa İstanbul Dünya Endekslerini Geride Bırakarak Rekor Kırdı! Peki Devamı Gelecek Mi?

"Ben artçı olduğunu düşünmüyorum"

Malatya'da yaşanan 5.3 büyüklüğündeki depreme dikkat çeken Prof. Dr. Görür, yaşanan depremlerin artçı deprem olmadığını söyledi. Görür sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi Malatya'ya geldiğimiz zaman o 6 Şubat depremlerinin bir sonucu. Şimdi bu depremler, 6 Şubat'ta kendi depremi oluşturan faylarının kırılmayan kesimlerine veya komşu faylara stresi transfer ettiler. 6 Şubat'tan sonra orada mevcut olan o bölgede mevcut olan fayların stres alanları değişti. Stres alanları değişti demek o fayların içerisinde depremi kıracak kuvvetlerin miktarında değişiklik oldu. Kimisinde arttı, kimisinde azaldı." dedi.

Naci Görür: "Şimdi, ona göre bizim bu son gördüğümüz Malatya depremleri muhtemelen bu stres transferinin bir tezahürü olsa gerek. Bu depremi artçı diye nitelendirdiler. Ben artçı olduğunu düşünmüyorum. Artçı deprem, büyük depremi oluşturan fay düzlemi üzerinde veya sistemi içerisinde olursa biz ona artçı deprem diyoruz. Halbuki Malatya'da son olan bu 4-5 depremler mevcut asıl depremleri oluşturan faya bağlı olarak oluşmuş faylar değil. Bunlar muhtemelen komşu faylar, bağımsız faylar dolayısıyla oluşan depremlerde bence yani bağımsız depremler" ifadelerini kullandı.