İstanbul Teknik Üniversitesi'nden  Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'de bulunan Kuzey Anadolu Fayı'nın dünyanın en tehlikeli faylarından biri olduğunu açıkladı. Fırat Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Depreme Dirençli Kentler Çalıştayı"nda konuşan Görür, fay hatlarının Türkiye'nin birçok yerinde olduğunu ve bu durumun ciddi bir deprem riski oluşturduğunu vurguladı.

Görür, özellikle Elazığ ve çevresinin fay hatları ile çevrili olduğunu belirterek, Karlıova'dan Kuzey Anadolu Fayı'nın geçtiğini ve bu fayın dünyanın en tehlikeli faylarından biri olduğunu ifade etti. Ayrıca Doğu Anadolu Fayı, Malatya Fayı ve Ovacık Fayı gibi aktif fay hatlarının da bulunduğunu söyledi.

Depremin her an olabileceğini ve bu tür doğal felaketlerin zaman kavramının doğa için geçerli olmadığını belirten Görür, aktif fayların yılda bir santimetre gibi küçük bir hızla kaydığını ve bu hareketin insanlar tarafından hissedilmediğini açıkladı.

Prof. Dr. Naci Görür, fay hatlarının bulunduğu bölgelerde yerel yönetimlerin, üniversitelerin, ve bilim insanlarının fay analizi ve deprem analizi yaparak depreme karşı önlemler alması gerektiğini vurguladı. Ayrıca altyapının da depreme dayanıklı olması gerektiğine dikkat çekti.

MSB Duyurdu: Mayıs 2024 Askerlik Yerleri Belli Oldu MSB Duyurdu: Mayıs 2024 Askerlik Yerleri Belli Oldu

Görür, deprem konusunda toplumun da duyarlı olması gerektiğini ve depreme dirençli yerleşim alanlarının oluşturulması için devlet, yerel yönetimler ve halkın işbirliği yapması gerektiğini sözlerine ekledi.