1 Ocak 2024 itibarıyla Türkiye'de karekodlu plakaların zorunlu hale gelmesiyle birlikte, yeni araç alımlarında, muayenelerde ve kayıp plaka durumlarında karekodlu plaka kullanımı mecburiyeti getirildi. Ancak, mevcut araç sahiplerinin kullanımda olan eski plakalarını değiştirme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Yeni Dönemde Neler Değişecek?

1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla Türkiye'de başlayan karekodlu plaka dönemi ile sahte plakaların ve modifiye edilmiş plakaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Karekod, plakanın seri numarası, aracın üretildiği zaman ve yer gibi bilgilerine elektronik ortamda erişilmesini sağlayacak.

Yeni araç alımlarında, muayenelerde ve kayıp plaka durumlarında karekodlu plakalar kullanılacak. Bu düzenleme ile sahte plaka kullanımının engellenmesi amaçlanmaktadır.

Mevcut Araç Sahipleri Rahat

Eski plakalarını değiştirme zorunluluğu olmayan mevcut araç sahipleri, karekodlu plakalara geçiş yapmak zorunda değiller. Düzenleme, sadece 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren tescil edilen araçlar için geçerlidir.

Spor kulübünde iğrenç olay! Antrenör tutuklandı Spor kulübünde iğrenç olay! Antrenör tutuklandı

APP Plaka ve Yasakları

Haberde, APP (Avrupa Press Plaka) plakaların daha büyük ve kalın yazı karakterleri kullandığı belirtiliyor. Ancak bu plakaların standartlara uygun olmadığı ve 2017 yılından beri yasak olduğu vurgulanıyor. TÜVTÜRK tarafından yapılan muayenelerde, APP plakalara sahip araçlar ağır kusurlu olarak değerlendiriliyor.

Cezalar ve Yaptırımlar

2024 yılı itibariyle "plakanın okunurluğunu engelleyecek değişiklikler" yapmanın cezası 2 bin 647 TL, "Sahte plaka kullanma cezası" ise 32 bin 170 TL olarak belirlenmiştir.