Hollanda, gençleri ekran bağımlılığından korumak ve dikkatlerini derse vermelerini sağlamak amacıyla ortaokul ve liselerde cep telefonu, tablet ve akıllı saat kullanımını yasaklıyor. Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu önlemle başarıya ulaşılamaması durumunda yasal düzenlemelerin yapılacağı belirtildi.

Bakanlığın açıklamasına göre, cep telefonlarıyla birlikte tablet ve akıllı saatlerin de dahil olduğu bu yasağın, eğitim kurumlarıyla ortaklaşa alındığı ifade edildi. Karar, öğrencilerin dikkatlerinin dağılması ve becerilerinin zayıflaması nedeniyle alındı.

Cep telefonu yasağı, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak. Bakanlık açıklamasında, "Artık TikTok videosu izlemek, sınıf arkadaşıyla mesajlaşmak veya Snapchat'ten fotoğraf paylaşmak gibi şeyler olmayacak" ifadelerine yer verildi. Bu yasağın üniversiteleri kapsamadığı belirtildi.

Yasağın uygulanış şekli, okul idaresi, öğretmenler, veliler ve öğrenciler tarafından belirlenecek. Telefon kullanımının tamamen yasaklanabileceği, ancak istisnai durumlarda veya dersin gerektirdiği ölçüde sınırlı şekilde kullanılabileceği vurgulandı. Eğer bu uygulama istenilen sonuca ulaşmazsa, yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtildi.

NOTLAR DÜŞÜNCE TELEFONLAR GİTTİ

Eğitim kalitesinin artırılması, online zorbalığın engellenmesi, çocukların sağlığının korunması ve gençlerin fiziksel hareketlilikten geri kalmaması gibi gerekçelerle dünyanın dört bir yanında Hollanda'daki gibi uygulamalar devreye alındı.

Fransa: Yaşları 3 ile 15 arasında değişen öğrenciler, okul içerisinde cep telefonlarını kapalı tutmak zorunda.

İngiltere: Geçtiğimiz yıllarda okullarda cep telefonunun yasaklanması gündeme geldi, karar alınmasa da birçok okul yasağı uyguluyor.

Suudi Arabistan: Okullarda telefon kullanımı bir süredir yasak.

Çin: Çocukların okullarda cep telefonu kullanması yasak. Çocuklar ancak ailelerinin yazılı izniyle okullara telefonlarını getirebilecek.

Finlandiya: Ülkede öğrencilerin notlarının düşmesinin ardından yeni dönemde okullarda cep telefonlarının yasaklanması gündeme alındı.

ABD: Devlet okullarının yüzde 77'sinden fazlasında cep telefonu yasağı uygulanıyor.

Bakan Tekin: "Mülakatla Alınacak Meslek Sadece Öğretmenlik Olmalı" Bakan Tekin: "Mülakatla Alınacak Meslek Sadece Öğretmenlik Olmalı"

Hollanda'da alınan bu önlem, gençleri ekran bağımlılığından koruma amacı taşıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde benzer yasaklar uygulanarak eğitim kalitesinin artırılması, online zorbalığın engellenmesi ve gençlerin fiziksel hareketliliklerinin sağlanması hedefleniyor. Ancak bazı uzmanlar, doğru kullanımın eğitimden başlayarak ailelerin sorumluluğunda olduğunu ve internet bağımlılığının bir hastalık olduğunu vurgulayarak yasakların tek başına yeterli olmadığını ifade ediyor.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi