6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7'lik ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük depremde 38 bin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti, binlerce vatandaş da evinden oldu.

Deprem bölgelerinde yaşanan yıkımlar altyapı yatırımlarını zarara uğrattı. Bundan dolayı su şebekelerinde arızalar meydana geldi ve şebeke suyunun kalitesi konusunda bazı sorunlar ortaya çıktı. Aynı şekilde depremzedeler evlerine giremediği için sokakta veya parklarda kurulan çadır konteynır gibi geçici barınma unsurlarını sığındı. 

Depremden etkilenen vatandaşlar, diğer illerdeki KYK öğrenci yurtlarına yerleştiriliyor. Bölgelerde çadır kentler ve konteynır kentler kuruluyor. Tatil bölgelerindeki otel, apart ve pansiyon gibi yerleşkelerde kalıyorlar.

Bazı cezaevi gibi kurumlar da kapılarını afetten etkilenen vatandaşlara açtı.

Malatya'da yaşayan 57 yaşındaki Fikret Barak adlı vatandaş, şu anda adı Gedik Kültür Merkezi olan ve 41 yıl boyunca cezaevi olarak kullanılan binaya sığınmak zorunda kaldı.

Fikret Barak, sığındığı bina cezaevi olarak kullanılırken 3 saatlik de olsa burada 32 yıl önce kalmış. Fikret Barak, 32 yıl önce icralık olan borcu yüzünden 3 saat cezaevinde olduğunu belirtiyor.

Fikret Barak'ın ifadeleri şöyle: 

" Çocuğum ve gidecek yerim yok. Kamyon şoförüydüm, malulen emekli oldum. Depremde evim yıkılınca buraya yerleştim. 1991 yılında burası cezaeviyken icradan dolayı 3 saat kalmıştım. Çıkarken büyük sevinç yaşadığım cezaevine bir gün sığınacağım aklıma gelmezdi."