İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin kayıt sürecinde birçok velinin başvurduğu ‘adres taşıma’, sınıf ve öğretmen seçimi, karşılığında da ‘bağış’ adı altında para istenmesi durumlarının üzerine MEB soruna el attı. Artık yeni dönemde tüm kayıtlar otomatik olacak.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konuyla ilgili özellikle 'bağış' karşılığı ilkokullarda ve ortaokullarda şube ve öğretmen seçiminin önüne geçmek için önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren öğrencinin ikametgahına göre çevresinde bulunan okulun sınıf mevcuduna, cinsiyet, yaş ve benzeri durumlarına göre kaydının tamamen otomatik olarak yapılacağını söyledi. Tekin “Dolayısıyla şu konuştuğumuz konuların büyük çoğunluğunu önümüzdeki yıl isteseler de yapamayacaklar” sözlerini ifade etti.

Kimi eğitimciler bu uygulamayı yerinde bir karar olarak değerlendirirken kimileri de sorunun tam olarak önüne geçilmeyeceği görüşünde bulunuyor. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, kayıtların adrese dayalı kayıt sisteminde okullara liste halinde düştüğünü ancak velilerin kâğıt üzerinde adres taşıma yoluna başvurdukları için sorunun tam anlamıyla çözülemeceğini söyledi. Geylan, bu tür sıkıntıların aşılabilmesi için, evrak üzerinde adres taşımanın önüne geçilmesi gerektiğini, bunun da nüfus müdürlüğü ve MEB’in ortak kararıyla zorlaştırılmasının gerekli olduğunu ifade etti.

Geylan ayrıca okullara yeterli bir bütçe sağlandığında, hizmetli ve güvenlik personeli ihtiyacı masraflarının karşılandığında bu kayıt 'bağış'larının da önüne geçileceğini belirtti. Geylan, “Bu tedbirler alınmadığı sürece bir takım kötü örnekler üzerinden tüm okul yöneticilerimizi zan altında bırakan yorum, değerlendirme ve alınan tedbirlerin sonuca hizmet etmeyeceği ve meslektaşlarımıza haksızlık olacağı gözdem kaçırılmamalı." ifadelerinde bulundu. Geylan:

“Bu itibarla bu uygulamayı olumlu buluyoruz. Ancak ifade ettiğimiz gibi sorunu daha temelden çözecek tedbir ve uygulamaları hayata geçirmediğimiz sürece bir sorunu aşmaya çalışırken yaşanan diğer problemleri daha da derinleştirecek sonuçlara neden olabilecektir.” dedi.

Naci Görür illeri sıraladı: Bugünlerde endişelendiriyor Naci Görür illeri sıraladı: Bugünlerde endişelendiriyor

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay, yeni uygulamayla sadece velinin öğretmen ve sınıf seçiminin önüne geçileceğini, velilerin yine adres taşıma yoluyla karara uyulmayacağını belirtti. Bu kararın asıl sorunların çözmeyeceğini belirten Özbay “Vatandaş kendi çözümünü üretecek. Daha iyi okulların olduğu bölgedeki evlerde birden fazla ailenin kaydının göreceğiz. Yığılma yaşanacak. Çünkü insanlar eğer gücü yetiyorsa o çevreden ev almaya, kiralamaya çalışacak, oradaki konut fiyatları artacak. Gücü yetmiyorsa teyzesi mi var komşusu mu var oraya taşınacak. Nüfus müdürlüklerinde yığılmalar göreceğiz” dedi. Okullarda nitelikli, niteliksiz, öğretmenlerin de öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen, ücretli, sözleşmeli, kadrolu olarak ayrıldığına dikkat çeken Özbay: “Veliye, burada başöğretmen var ama sen öğretmen seçmeyeceksin, çocuğunu ücretli öğretmene gönder, nasıl dersin? Okulları nitelik olarak eşitleyeceğiz, kaynak ayıracağız, kalabalık sınıf sorununu çözeceğiz, öğretmenleri de kategorize etmeyeceğiz denilirse sorunlar çözülür.” dedi.