Noterde gayrimenkul alım-satım işlemleri pazartesi günü başladı. Ancak uzmanlar, vatandaşların bu işlemleri dikkatli bir şekilde yapmaları konusunda uyarıyor. Alıcı ve satıcılar, başvurularını nereye ve nasıl yapacaklar? Sözleşmeler nasıl imzalanacak? Noter ücreti ne kadar olacak? İşte, tapu işlemleriyle ilgili merak edilenler.

Vatandaş Başvurusunu Nasıl Yapacak?
Vatandaşların e-devlet sistemi üzerinden Türkiye Noterler Birliği'ne giriş yapması gerekiyor. Ardından, işlem yapmak istedikleri taşınmazı seçmeleri gerekiyor. Başvuru sırasında, tarafların bilgileri, taşınmazın emlak rayiç değeri ve satış bedeli gibi bilgiler sisteme girilecek. Ayrıca, tapuda olduğu gibi asılları tapuya teslim edilmek üzere belgeler de yüklenecek.

Sharon Stone'dan yıllar sonra "Kurtlar Vadisi" itirafı! Sharon Stone'dan yıllar sonra "Kurtlar Vadisi" itirafı!

Sözleşme Ne Zaman Hazırlanacak?
Noter, evrak incelemesi yaptıktan sonra Tapu Dairesi'ne başvuru belgesini düzenleyecek. Bu belge, TAKPAS üzerinden iletilerek satılacak mülkün bilgi ve belgeleri sorgulanacak. Eksik evrak varsa, satıcıdan ve tapudan bilgi talep edilecek. Evraklar tamamlandığında ve hukuki bir engel yoksa noter, sözleşmeyi hazırlayacak. Sözleşmenin imzalanması için taraflara randevu tarihi ve saati noter tarafından bildirilecek.

Randevuya Gidilmezse Ne Olacak?
Eğer alıcı ve satıcı randevu tarihinde gelmezse, 10 gün içinde notere müracaat etmeleri halinde işlem yapılacak. Ancak, bu süre içinde başvuru yapılmazsa, başvuru iptal edilecek.

Tapu Harcı ve Noter Ücreti Ne Kadar Olacak?
Tapu senedi noter tarafından teslim edilecek ve tapu harcı, satış bedelinin yüzde 4'ü olarak hesaplanacak. Noter ücreti ise mülk değerine göre 500-4.000 TL arasında değişecek.

Hafta Sonu İşlem Yapılabilir mi?
Artık vatandaşlar, işlemlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Hatta nöbetçi noterler sayesinde hafta sonu bile işlem yapılması mümkün olacak.

Dolandırıcılık Uyarısı
Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, satış işlemlerinde alıcı ve satıcının dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, paranın bankaya yatırıldığının kontrol edilmeden satış belgesinin imzalanmaması gerektiğini söyledi. Özellikle araç satışlarında sahte EFT dekontlarıyla vatandaşların dolandırılabildiğine dikkat çekti.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi