Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23.2'ten yüzde 42.8'a çıkardı. Merkez Bankası, ham petrol tahminini 102 dolara; gıda enflasyonu tahminini ise yüzde 49'a yükseltti. "2022 yıl sonu enflasyon tahminini 19.6 puanlık güncellemeyle yüzde 23.2'den yüzde 42.8'e yükselttik" diyen Kavcıoğlu yıllık yüzde 60'ı aşan enflasyonda düşüş trendinin başlagıcı için de tarih verdi.

İNMEYE BAŞLAYACAK

Enflasyon patikasındaki yol haritamıza baktığımızda enflasyonun mayıs ayından sonra aşağı doğru inmeye başlayacağını görüyoruz. Olumlu gelişmelerle beraber, düşündüğümüzün de altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Şu an mevcut verilerle öngörümüz yıl sonu ama 2023'te daha aşağı geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerinin iyi durumda olduğunu belirten Kavcıoğlu "Sıkıntımız enflasyon. Farkındayız, ciddiye alıyoruz. Bu işi en kısa sürede çözeceğiz. Bu noktada da halkımız bize güvensin. Kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacağımızı çok rahat şekilde ifade edebilirim" dedi.

"Liralaşma meyvelerini veriyor" diyen Kavcıoğlu şunları söyledi: "Hane halkı, firma, banka bilançolarında mili paranın artması, tek ödeme amacının TL olması nihai hedefimiz. Diğer taraftan MB olarak firmaların ödemelerini TL ile yapmasını önemsiyoruz. Sağlıklı, güçlü istikrarlı TL altyapısını sağlamak, kalıcı fiyat istikrarı için en önemli eşiktir. Serbest piyasa koşulları içinde kur kendi dengesini bulmaya çalışıyor."

Kavcıoğlu, "Ekonomimizin istihdam oluşturma kapasitesinin sürekli arttığını gözlemliyoruz. İstihdam artışlarına sanayi sektörü güçlü katkı veriyor. Türkiye salgın sonrasında OECD`de istihdamını en çok artıran ülke oldu" dedi.


DİJİTAL PARA TESTLERİ BAŞLIYOR

Kavcıoğlu, dijital para çalışmalarına yönelik olarak da "Dijital para çalışmalarımız çok ciddi ve hızlı şekilde devam ediyor. Yılın ikinci yarısı farklı testlerimiz ve çalışmalarımız önemli bir noktaya gelecek" diye konuştu. Kavcıoğlu, döviz kuruyla ilgili de "Kur serbest piyasada oluşuyor. Kur hep aynı noktada değil. Geçmiş dönemdeki anormal artışlar olmuyor. Bu da güçlü rezervlerimiz ve uyguladığımız doğru politika sonucunda oluyor" dedi.

500 LİRALIK BANKNOT HAZIRLIĞIMIZ YOK

Başkan Kavcıoğlu, 500 liralık banknot ve 5 liralık madeni para için hazırlık yapıldığı iddialarının sorulması üzerine "Bir tane arkadaşın 'tweet'i ile gündemi bu kadar ciddiye almak doğru değil. Bizim böyle bir hazırlığımız yok" dedi.

İSTANBUL'A TAŞINMA HAZİRANDA

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınma takviminde bir sıkıntı olmadığını belirten Kavcıoğlu, taşınmanın planlandığı gibi haziran ayından sonra başlayacağını söyledi. Kavcıoğlu,"Biliyorsunuz zaten yüzde 50'ye yakın İstanbul'a taşınmış durumdayız. İstanbul'da idari binamız var" diye konuştu.