Son günlerde restoranlar, kafeler, eczaneler ve diğer işletmeler arasında artan KDV suistimallerine Maliye tarafından sert önlemler alınıyor. Devleti dolandıran işletmeler, yasal oranın altında KDV keserek vergi kaçırmaya çalışıyorlar ve bu durum devlete milyarlarca lira zarara neden oluyor. Şikayetlerin artması üzerine Maliye, saha denetimlerini yoğunlaştırdı ve KDV hilesi yapanları tespit etmeye başladı.

Son dönemde Gelir İdaresi Başkanlığı ve CİMER'e gelen vatandaş şikayetleri, devletin milyarlarca lira gelir kaybına uğradığını ortaya koyuyor. Maliye, düşük KDV oranıyla işlem yapan işletmeleri sıkı bir denetim altına aldı. Ancak bazı işletmeler, düşük KDV oranını istismar ederek hem devlete ödenecek vergiyi azaltıyor hem de rekabet dengesini bozuyor.

Restoranlar, kafeler, eczaneler gibi işletmeler, düşük KDV oranından faydalanarak vergi kaçırmaya çalışıyorlar. Eczanelerde ilaçlar besin takviyesi gibi gösterilerek düşük KDV uygulanıyor, restoranlar ve kafeler ise temel gıda maddelerini satmış gibi göstererek düşük KDV ile fiş kesiyorlar. Bu durum, hem devlete büyük bir gelir kaybı yaşatıyor hem de adil rekabeti bozuyor.

Emirates Havayolları Türkiye'den personel alımı yapacak: Ayda 2770 dolar maaş! Emirates Havayolları Türkiye'den personel alımı yapacak: Ayda 2770 dolar maaş!

Maliye Bakanlığı, KDV hilesi yapan işletmeleri tespit ettikten sonra sıkı vergi incelemelerine başlıyor. Hileli işlemler Vergi Usul Kanunu'na göre kaçakçılık suçu olarak değerlendiriliyor ve işletmelere ciddi cezalar veriliyor. Vergi uzmanları, vatandaşların alışveriş fişlerine dikkat etmelerini ve hile gördüklerinde 189 Alo Maliye hattını aramalarını ya da vergi dairelerine başvurmalarını öneriyorlar.