Yaklaşık 6 buçuk milyon memur ve memur emeklisinin zam pazarlığı hükümet tarafından sürdürülüyor. Hükümet, yarın gerçekleşecek olan ikinci teklif sunumunu bekleniyor. Görüşme öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Memur-Sen'e bağlı sendika başkanlarıyla bir araya geldi.

Memur ve memur emeklisinin iki yıllık zam pazarlığının üçüncü aşamasında, gözler ikinci teklif sunumunda. Kamu İşveren Heyeti'nin, memurlara ve memur emeklilerine yönelik ikinci teklifini sunması bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantı öncesi Memur-Sen'e bağlı yetkili sendikaların genel başkanlarıyla bir araya geldi.

Görüşme sırasında, sendikaların farklı hizmet kollarına ilişkin talepleri de ele alındı. İddialara göre, Bakan Işıkhan'ın bu taleplere olumlu yaklaştığı ifade ediliyor.

Beklenti, hizmet kollarının taleplerinin büyük ölçüde kabul edilmesi yönünde.

Hükümetin ilk teklifi 14 Ağustos Pazartesi günü açıklandı, ancak memurların beklentilerini karşılayamadı.

Bakan Işıkhan, "Kamu İşveren Heyeti olarak 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci 6 ayı için yüzde 9. 2025 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5 oranında zam teklifimizi sunuyorum. Merkez Bankası'nın 2023 yılı enflasyon tahminleri doğrultusunda, Ocak 2024'te kamu görevlilerine yüzde 25 civarında enflasyon farkı ödeyeceğimizi de öngörüyoruz." şeklinde konuşmuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise "Bu teklifi kabul etmek mümkün değil. Önerimiz, teklifi hızla gözden geçirerek revize etmektir." açıklamasında bulunmuştu.

Memur-Sen, 2024 yılı için toplam yüzde 70, 2025 yılı için ise toplam yüzde 40'lık bir zam talebiyle masaya oturmuştu.

Kira desteği, bayram ikramiyesi ve memura yapılan seyyanen zammın emeklilere de yansıtılması, talepler arasında yer alıyor.

Üçüncü toplantı öncesi, Memur-Sen teklifin neden revize edilmesi gerektiği konusunda bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Merkez Bankası'nın 2023 için yüzde 58, 2024 için yüzde 33'lük enflasyon tahminlerine dikkat çekildi.

Sinan Burhan: Arapça'yı Yasaklarsan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Adını Bile Söyleyemezsin Sinan Burhan: Arapça'yı Yasaklarsan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Adını Bile Söyleyemezsin

Hükümetin sunulan zam teklifinin "piyasa gerçeklerinden uzak" olduğu savunuldu.

Zam pazarlığında anlaşma sağlanmazsa, kamu hakem heyeti devreye girecek ve son karar 30 Ağustos'a kadar alınacak.