Üniversitelere yeni lisans ve ön lisans programları geliyor Üniversitelere yeni lisans ve ön lisans programları geliyor

Türkiye, yenilenebilir enerji ve su verimliliği alanlarında projeler hayata geçirmek için Dünya Bankası’ndan 895,7 milyon euro tutarında kredi anlaşması imzaladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu kredilerin cari açık ve dışa bağımlılık sorunlarının çözümüne katkıda bulunacağını söyledi.
Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Orta Vadeli Program’da (OVP) “yeşil dönüşüm” başlığı altında yenilenebilir enerji yatırımlarına ve üretimde verimliliğe öncelik verdiklerini belirtti. Şimşek, bu konuda finansman kaynağı sağlamak için Dünya Bankası ile iş birliği yaptıklarını ifade etti.
Şimşek, imzalanan kredi anlaşmalarının detaylarını şöyle paylaştı:
•  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İller Bankası A.Ş. tarafından uygulanacak “Kamuda ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesi” için 500 milyon euro
•  Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve İller Bankası A.Ş. tarafından uygulanacak “Su Döngüselliği ve Verimliliğinin Artırılması Projesi” için 395,75 milyon euro
Bu kredilerin 570,75 milyon eurosu tahsisli, 325 milyon eurosu ise Hazine garantili olduğunu belirten Şimşek, bu projelerin 10 yıl içinde değil, 3 yıl içinde tamamlanması halinde cari açık ve dışa bağımlılığın önemli ölçüde azalacağını vurguladı.
Şimşek, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye 35 milyar dolarlık destek vereceğini duyurduğunu hatırlatarak, bu kaynağın deprem bölgesinin yeniden inşası ve reel sektörün yeni yatırımları için kullanılabileceğini kaydetti. Şimşek, Dünya Bankası’ndan sağladıkları finansman tutarının imzaladıkları yeni anlaşmalarla birlikte yaklaşık 3,2 milyar dolara ulaştığını bildirdi.