Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2026-2027 eğitim öğretim yılında ortaokullarda okutulacak seçmeli derslere ilişkin usul ve esasları belirledi. 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle, branş öğretmeni bulunmayan okullar için öğretmen görevlendirmesinin önü açıldı.

Kalp Krizi Geçiren Cem Yılmaz'dan Korkutan Haber: " Çoğu dokusu ölmeden, kalp yetersizliğine çevirmeden..."
Kalp Krizi Geçiren Cem Yılmaz'dan Korkutan Haber: " Çoğu dokusu ölmeden, kalp yetersizliğine çevirmeden..."
İçeriği Görüntüle

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgeye göre, yeni eğitim öğretim yılında ortaokul öğrencileri müzikten yaşayan dillere kadar geniş bir seçmeli ders yelpazesi arasından tercih yapabilecek. Okullarda ilgili branş öğretmeninin bulunmaması halinde ise okullar arası görevlendirme yapılabilecek.

Tercih süreci dijital ve yazılı olarak yürütülecek

Genelgede yer alan bilgilere göre, okul müdürlükleri hazırlık çalışmalarına vakit kaybetmeden başlayacak. Öğrenci ve veliler, ilgi ve yeteneklerine uygun ders tercihlerini dijital ortamda ya da yazılı dilekçe ile okul yönetimlerine bildirecek. Bakanlık, tercih sürecinin sağlıklı işlemesi için velilerin bilgilendirilmesini zorunlu tuttu.

Seçmeli derslerde geniş yelpaze

Yeni dönemde öğrencilerin sosyal, kültürel ve sanatsal gelişimini desteklemeyi amaçlayan çok sayıda ders müfredata dahil edildi. Öne çıkan dersler şöyle:

  • Oyun ve Etkinlikler: Drama, Geleneksel Oyunlar, Satranç ve Zeka Oyunları

  • Müzik Dersleri: Bağlama, Gitar, Keman, Piyano, Ud ve Türk Halk Müziği Korosu

  • Yaşayan Diller ve Lehçeler: Adığece, Abazaca, Kurmancca, Zazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça ve Arnavutça (yeterli talep olması halinde)

Ders açılabilmesi için en az 10 öğrenci şartı

Genelgeye göre bir seçmeli dersin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin aynı dersi tercih etmesi gerekiyor. Bu sayının altında kalınması durumunda ders açılmayacak ve öğrenciler alternatif tercihlerine yönlendirilecek.

Öğretmen ihtiyacı için üç aşamalı plan

MEB, seçmeli derslerin boş geçmemesi için öğretmen görevlendirme sürecini üç aşamada planladı:

  1. Okul içi değerlendirme: Mevcut kadrolu öğretmenler öncelikli olarak değerlendirilecek.

  2. Okullar arası görevlendirme: Okulda branş öğretmeni bulunmaması halinde il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından diğer okullardan görevlendirme yapılacak.

  3. Ücretli öğretmen desteği: Branş öğretmeni bulunamaması durumunda dersler, ücretli öğretmen görevlendirilerek yürütülecek.

Genelgenin, özellikle seçmeli derslerin etkin biçimde açılmasını ve öğrenci tercihlerinin karşılıksız kalmamasını hedeflediği belirtildi.