Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), örgün eğitimden açık öğretim liselerine geçişleri sınırlayan yeni yönetmeliklerin ardından, istisnai durumlarla ilgili geçiş şartlarını belirledi. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, açık liselere geçişin daha önceki dönemlerde hızlandığını ve bu liselerin örgün eğitime alternatif olarak yanlış algılandığını söyledi.

Mete, açık öğretim liselerinin aslında örgün eğitimin dışında kalan veya örgün öğrenim hakkını kaybedenler için bir uzaktan eğitim seçeneği olduğunu ifade etti. Ancak, açık liselerin akran öğrenmesi, öğrenci-öğretmen etkileşimi gibi çok yönlü işlevleri yerine getiremeyeceğini vurguladı. Bu nedenle, öğrencilerin açık öğretime geçişini yeniden düzenlediklerini belirtti.

Açık öğretime geçişleri belli şartlara bağladıklarını ve öğrencilerin örgün eğitimden ayrılmasının önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade eden Mete, ayrıca açık liselere geçen öğrencileri ve velileri yönlendiren ve pedagojik ilkelerden uzak çalışmalar yapan kişi veya kuruluşlarla mücadele edeceklerini vurguladı.

Limonda yasaklı madde tespit edildi! Savcılık harekete geçti, soruşturma başlatıldı Limonda yasaklı madde tespit edildi! Savcılık harekete geçti, soruşturma başlatıldı

Mazerete dayalı istisnalar dışında açık öğretime geçişlerin sınırlanacağını kaydeden Mete, bu geçişin hangi durumlarda mümkün olacağına dair şu açıklamalarda bulundu:

  • Milli sporcu, şehit ve gazi çocuğu, evde veya hastanede eğitim alan öğrenciler.
  • Engelli ve özel eğitim öğrencileri.
  • Tutuklu ve hükümlüler.
  • İlgili yasal düzenlemelere göre özel durumu olan öğrenciler.
  • Örgün eğitimde okuma hakkını kaybeden öğrenciler.

Mete, açık öğretime geçişte zaruri şartların belgelendirilmesi gerektiğini ve başvuruların 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri arasında il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına yapılması gerektiğini belirtti.