İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, FETÖ’ye finans sağladığı iddiasıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak atandığı Maydonoz Döner zincirine yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma kapsamında 46’sı tutuklu olmak üzere toplam 70 kişi hakkında dava açıldı.
İddianamede Neler Var?
Savcılık tarafından hazırlanan 281 sayfalık iddianamede, şüphelilere "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’a muhalefet" suçlamaları yöneltildi. Şüpheliler hakkında 14 yıl 2 aydan 28 yıl 4 aya kadar hapis cezaları talep edildi.
İddianamede, örgütün Türkiye’deki yapılanmasını yeniden canlandırmaya çalıştığı, gizlilik stratejisini sürdürdüğü ve bu süreçte yeni kodlamalar ile terimler kullandığı belirtildi. Ayrıca FETÖ’nün finansman sağlamak için farklı yollar aradığı ve faaliyetlerini gizli yürütmeye büyük önem verdiği ifade edildi.
Franchise Sistemi Üzerinden Yapılanma
Maydonoz Döner’in sahibi olan Somca Gıda Dağıtım ve Pazarlama AŞ aracılığıyla Türkiye ve yurt dışındaki birçok şubeye bayilik verildiği, bu bayiliklerin sahiplerinin veya gizli ortaklarının FETÖ bağlantılı olduğu belirtildi. Resmi kayıtlarda olmayan, SGK’da görünmeyen ancak fiilen ortaklık ilişkisi kurulan bazı kişilerin, daha önce FETÖ kapsamında işlem görmüş şahıslar olduğu ortaya kondu.
Mali İncelemeler ve MASAK Raporları
MASAK tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda, restoran zincirinin 74 şubesi mercek altına alındı. 29 şubede, adli işlem görmüş kişilere kayıt dışı ortaklık verildiği tespit edildi. Ayrıca şirket ve şahıs hesaplarından KHK ile ihraç edilen eski kamu görevlilerine “bağış”, “kar payı” ve “hisse bedeli” adı altında para transferleri yapıldığı belirlendi.
Operasyonlar ve Gözaltılar
Soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonlarla, tespit edilen şüphelilerin yakalanmasına yönelik geniş çaplı bir çalışma yürütüldü. Toplam 70 kişi hakkında işlem yapılırken, 8 kişi için ise kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi.
TMSF’nin Kayyum Ataması
TMSF, 21 Şubat 2025 tarihinde mahkeme kararıyla Maydonoz Döner markasıyla faaliyet gösteren 21 şirkete kayyum olarak atanmıştı. Bu süreçte şirketlerin mali hareketleri ve ortaklık yapıları incelemeye alındı.
Sonuç olarak, açılan dava ile birlikte Maydonoz Döner üzerinden FETÖ'nün güncel finansal yapılanmasının derinlemesine incelendiği ve adli sürecin önemli bir aşamaya geldiği kaydedildi. Davanın önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi bekleniyor.




