Dr.Mehmet Yılmaz
Kamudanhaber-Özel Haber

TYP İş Kurlardan okullara gönderilenlerin çalıştırılma şartları çok zor. Çalıştırılacak adam bulunamadı. Haliyle bu tepki çekti.

İlkokullara bağlı olan anasınıfları, sanki ayrı bir okulmuş gibi anaokulu kabul edilerek ayrıldı. Var olan anasınıfları, yeni açılmış anaokulu gibi duyuruldu.

İstanbul'da “Anasınıfı açıyoruz” denilerek okullara baskı yapıldı. Okullardan bazıları fiilen ana sınıf açtı ama bazıları da açamadığı halde baskıdan dolayı açmış gibi gösterdi.

Bu sebeple örneğin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bakanlığa; “… sayıda yeni anasınıfı açtık.” dedi ve bakanlıkta ilk atamadan İstanbul'a anasınıfı kontenjanını verilen rakamlara göre belirledi. Daha sonra, Bakanlık normlara bakınca İstanbul'da ana sınıfında verilen rakamlardan çok daha az sayıda yeni kontenjan açıldığını gördü. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü de bu sayıyı eritebilmek için bu defa ilçelere anasınıfı normu açmaları yönünde baskı yaptı. Kontenjan eritilemeyince bu defa da ayrılan ana sınıflarına anasınıfı kadrosu olan müdür yardımcısı kontenjanı açıldı. Bu durum ise okulların normlarında sıkıntı yarattı. Anasınıfı öğrenci sayısı ilkokuldan ayrılınca 2 müdür yardımcısı olan ilk okulda tek müdür yardımcısı kaldı.

Bir başka sorun: okul müdürleri, yeni atanan öğretmenleri göremiyor. Bunlara güvenlik soruşturması yapılacak. Başlamaları bir ayı bulur deniliyor. Müdürler; “Bir ay için biz ücretli öğretmen bulamayız.” diyorlar. Atanan öğretmenler okula ulaşırsa onlara; “Gelin, sizi ücretli olarak başlatalım.” diyerek çözüm bulmaya çalışıyorlar.

“Orta okul ve liselere birçok ana sınıfı açtık.” Denilerek okul bahçelerine prefabrik okullar yapıldı. Veli, çocuğunu hangi okulda 1. Sınıfa başlayacaksa o okuldaki anasınıfına kayıt yaptırmak istiyor. Bu durumda ortaokul ve liselere açılan anasınıfları boş kalıyor.

İstanbul'da okulöncesi eğitimde okullaşma sayısını %83’e çıkarttık diyorlar. Aday kayıtta boş duran öğrencileri kayıtlıymış gibi gösterip sayıları şişirdiler. Okulların üzerinde o kadar baskı kurdular ki hepsi aday kayıttaki öğrencileri kesin kayda alıp sayıları yükseltiyorlar.

Öğretmen atamalarında norm güncellemeleri düzgün yapılmadığından, tekli eğitime bu sene geçenler okullara, çiftli eğitim veren okullar gibi fazladan öğretmen atanmış. Hem okulun kendi öğretmenleri hem de yeni atananlar mağdur.

Öğretmenler Yine Mağdur. Müdürler Çaresiz. Yetkili Sendika, Seçim Turunda… Mühendis kafasıyla eğitim bu kadar.

Kamudanhaber Özel Haber