Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel görüşmesi bugün gerçekleşecek! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel görüşmesi bugün gerçekleşecek!

Karşıyaka 2. İş Mahkemesi, Kovid-19 salgını döneminde ücretsiz izne çıkarılan bir işçinin izin süresinin kıdeme esas hesaplamaya dahil edilmesine karar verdi. İzmir'deki bir fabrikada yönetici olarak çalışan Ş.P.G. adlı kadın, işe iade davası açarak ücretsiz izni kıdeme eklenmesini talep etti. Mahkeme, işverenin pandemi döneminde tek taraflı ücretsiz izin verme hakkına işçinin rızasının aranmadığını belirterek, izin süresinin kıdeme eklenmesi gerektiğine karar verdi.

Karşıyaka 2. İş Mahkemesi, işe iade davası açan Ş.P.G.'nin talebini haklı buldu. Mahkeme, Kovid-19 salgını nedeniyle işverenin tek taraflı olarak işçiyi ücretsiz izne çıkartma yetkisine sahip olduğunu belirtti ve izin süresinin kıdeme eklenmesi gerektiğine hükmetti. Bu karar, iş hukuku açısından önemli bir emsal teşkil edebilir.

Davacının avukatı Ali Onar, işverenin iş akdini haksız yere feshettiğini savundu. Ücretsiz izin uygulamasının işçinin talep ve rızasına bağlı olduğunu ancak pandemi nedeniyle getirilen geçici 10. maddeyle işverenin işçiyi rızası aranmaksızın ücretsiz izne çıkartma yetkisi verildiğini ifade etti. Onar, mahkemenin bu kararıyla işçilerin temel haklarına müdahalenin önüne geçildiğini ve pandemi dönemindeki ücretsiz izinlerin kıdeme dahil edilmesinin gerektiğini onayladığını belirtti.