İzmir Karabağlar' da bir ev sahibi, Tüfe oranını gerekçe göstererek kira bedeline yüzde 55,5 ornında zam yaptı. Ve durumu kiracısı İbrahim ÇETİN' e iletti.

Kiracı İbrahim ÇETİN başka ev bulamayınca mecburen evinde oturmaya devam ederek yeni kirayı kabul etti. Üç ay boyunca kirayı yüzde 55 zamlı olarak yatırdı. Ama daha sonra ödeme güçlüğü yaşayan İbrahim ÇETİN kirasını yasal sınır olan  yüzde 25 üzerinden ödemeye başladı.

Ev sahibi K.K. yasal sınır olan bu oranı kabul etmedi. Kira farklarının ödenmesi ve kiracısı İbrahim Çetin'in evden tahliye edilmesi istemiyle 4. İcra ve Hukuk Mahkemesine başvurdu.

Mahkeme , yapılan zammın yasal olarak belirlenen yüzde 25' in üzerinde olduğu gerekçesiyle tahliye talebini reddetti ve ev sahibinin , kiracısına " kötü niyet tazminatı " ödemesine karar verdi.

Kiracısının başlatması gereken hukuki süreci ev sahibi kendisi başlatmış oldu.  Aslında ev sahibinin kendi kendini ele verdiğini söyleyebiliriz.

Resmi gazetede yayınlanan habere göre; 2 Temmuz 2023 tarihinden 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yenilenecek kiralamalara tabi olan konut kira sözleşmelerinde kira artışları, bir önceki yıl kira tutarının %25'ini geçemeyecektir.

Özel okulda İranlı öğretmenden onlarca çocuğa cinsel taciz Özel okulda İranlı öğretmenden onlarca çocuğa cinsel taciz

Bir önceki kira yılının Tüketici Fiyat Endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde değişim oranı geçerli olacak. Bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde, bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler fazla miktar yönünden geçersiz sayılacağı bildirildi.