2023 yılında Darphane, 10 ay boyunca 1 ve 5 kuruşluk madeni para basımını durdurdu. Esnafların etiket politikaları ve vatandaşların harcama alışkanlıkları da bu doğrultuda değişti.

1 ve 5 Kuruşların Tedavülden Çekilmesi

Darphane'nin son bir yılda 1 kuruşluk madeni para basımının sadece Temmuz ve Aralık aylarında sınırlı miktarda gerçekleşmesi ve 5 kuruşluk madeni para basımının Kasım ve Aralık aylarında sınırlı olması, bu madeni paraların kullanımının azalmasına yol açtı. Günümüzde madeni kuruşlar, hem vatandaşların cüzdanlarında hem de esnafın kasalarında neredeyse bulunmuyor.

Bakır 1 Kuruşun Kilosu 230 TL'ye Ulaştı

Enflasyon ve finansal dijitalleşmenin etkisiyle madeni kuruşların kullanımı azaldı. Özellikle 1 kuruşluk madeni paralar, 2,2 gram ağırlığındaki bakırlarından dolayı daha değerli hale geldi. Şu anda 1 kilogramlık 1 kuruşun kilo satış fiyatı 225-230 TL civarında değişiyor.

Madeni 5 Lira ve 1 Lira

Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: Atama Takvimi Yarın Yayınlanacak Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: Atama Takvimi Yarın Yayınlanacak

Cumhuriyetin 100. Yılı anısına basılan 5 liralık madeni paranın basımı 21 milyon adedi aştı. En çok tedavüle giren bozuk para ise 1 lira oldu.

Etiketlerde 1 Lira Dönemi

Habertük ile konuşan bakkal esnafı, 1 kuruş ve 5 kuruşluk madeni paraların son üç yıldır piyasada kullanılmadığını belirtti. Esnaflar, fiyatları yuvarlayarak etiket oluşturduklarını, en düşük ürün fiyatının genellikle 1 lira olduğunu ifade etti.