Türkiye genelindeki 4 milyonun üzerinde memur ve 16 milyona yakın emekli, yarın açıklanacak 6 aylık enflasyon verilerine göre zam oranlarını öğrenecekler. Memur maaşlarındaki artışın yanı sıra emekli aylıklarında da kademeli bir artış planlanırken, zamlı maaşlar temmuz ayı içerisinde ödenecek.

Önder Kahveci: Emek ve alınterine yapılan ödemeler israf değildir Önder Kahveci: Emek ve alınterine yapılan ödemeler israf değildir

Zam oranları belirlenirken "refah payı, seyyanen ve oransal" olmak üzere üç farklı seçenek masada bulunuyor. Memurlara yönelik artışlar farklılaşırken, emekli aylıklarında ise kademeli bir artış planlanıyor. Bu zam oranlarıyla birlikte memur maaşları ve emekli aylıkları temmuz ayından itibaren zamlı olarak ödenecek.

Gözler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun yarın açıklayacağı haziran ayı enflasyon verilerinde olacak. Bu veriler, 6 aylık enflasyon farkını belirleyerek memur ve emeklilerin ara zam oranlarını ortaya koyacak. TÜİK'in haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanması, Kurban Bayramı tatili nedeniyle gecikmeli olarak gerçekleşiyor.

Haziran ayı enflasyon verileri, memur ve emeklilere yapılacak olan ara zam oranını belirleyecek ve bu oranlar mevcut maaşlara eklenerek yeni zamlı maaşlar belirlenecek. Bugün itibarıyla en düşük memur aylığı 11.848 lira seviyesinde bulunuyor. Çıkacak olan zam oranına refah payı eklenmesiyle en düşük memur emeklisi aylığı yüzde 85.68 artarak 22 bin liraya tamamlanacak.

Diğer bir seçenek olan seyyanen artışta ise en düşük memur maaşına 10 bin lira seviyesinde bir seyyanen artış yapılması durumunda, aile yardımı dahil en düşük maaş 22 bin liraya çıkarılacak. Memurlarda yukarıya doğru yapılacak artış ise farklı oranlarda gerçekleşecek ve ücreti daha yüksek olan memurlarda kademeli bir artış söz konusu olacak.

EMEKLİYE KADEMELİ ZAM

En düşük emekli aylığı 7.500 lira olurken zam, kök maaş üzerinden yapılacak. Kademeli maaş artışı bu kök aylıklar üzerinden yapılacak.

Örneğin, kök aylığı 3.500 liranın altında olanlara 50, 3.500 -5.500 lira arasındakilere yüzde 45, 5.500-7.500 lira arasındakilere yüzde 40, 7.500-10 bin lira arasındakilere yüzde 35 gibi azalan oranda bir zam belirlenecek.

Yapılan zam sonrası kök aylığı 7500 liranın altında kalanlar, yine 7500 lira aylık almaya devam edecek.

Kademeli artış prim günü ile emekli aylığı arasında ortaya çıkan farkı telafi edecek.